duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiCEDO a stabilit că legislația rusă privind ”agenții străini” încalcă drepturile omului,...

CEDO a stabilit că legislația rusă privind ”agenții străini” încalcă drepturile omului, dar Kremlinului nu îi pasă

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât marți că legislația Rusiei privind „agenții străini” încalcă drepturile entităților desemnate ca atare și a obligat Rusia să plătească multora dintre ele despăgubiri, informează Reuters.

Rusia folosește termenul „agenți străini”, cu conotații de spionaj în Războiul Rece, pentru a eticheta organizațiile și persoanele despre care consideră că se implică în activități politice cu sprijin străin.

Conform legii controversate, ”agenții străini” sunt obligați să-și eticheteze publicațiile ca atare și sunt supuși unui regim costisitor și împovărător de raportare a veniturilor și cheltuielilor, fiind ținta auditurilor financiare.

În hotărârea sa, CEDO, cea mai înaltă instanță europeană privind drepturile omului, face referire la 73 de entități desemnate în Rusia ca ”agenți străini” și constată că legea adoptată la Moscova le-a încălcat acestora libertatea de întrunire și asociere.

Instanța europeană spune că utilizarea activității politice drept criteriu de desemnare a acestor entități ca agenți străini a produs „rezultate incoerente și a generat incertitudine în rândul ONG-urilor care doresc să se angajeze în activități ale societății civile legate, în special, cu privire la drepturile omului, protecția mediului sau pentru activități caritabile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu va comenta hotărârea, deoarece parlamentul de la Moscova a pus capăt jurisdicției Curții Europene a Drepturilor Omului în Rusia, printr-o legislație aprobată săptămâna trecută.

„Rusia nu mai pune în aplicare aceste decizii”, le-a spus el reporterilor într-o conferință telefonică.

În schimb, grupul rus pentru drepturile omului Agora, unul dintre reclamanții în cazul CEDO, a salutat decizia drept o „mare victorie”.

„Instanța a fost pe deplin de acord cu organizațiile reclamante că legea privind agenții străini nu este doar imprevizibilă, ci și împiedică activitatea legitimă a societății civile”, a spus avocatul Agora Kirill Koroteyev.

Hotărârea vine la o săptămână după ce Camera inferioară a parlamentului Rusiei a aprobat un proiect de lege care înăsprește și mai mult legislația „agenților străini”, în contextul în care relațiile dintre Occident și Rusia sunt tot mai tensionate, din cauza invaziei declanșate de Kremlin asupra Ucrainei.

Rusia a adoptat prima lege de acest fel în 2012, iar de atunci ea a fost extinsă pentru a include organizații non-profit, instituții de presă și cetățeni ruși, inclusiv jurnaliști și activiști.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate