Roskomnadzor, la cererea Procuraturii Generale a Rusiei a somat publicația Ziarul de Gardă din Republica Moldova să steargă de pe site un articol publicat în limba rusă pe 27 februarie, despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și prizonierii de război ruși capturați de forțele armate ucrainene și a cerut tuturor operatorilor de internet din Federația Rusă să blocheze pagina web a publicației moldovenești.
Pentru că tupeul instituțiilor de stat ale Rusiei este specific regimurilor terorist-totalitare, redăm, mai jos, atât punctul de vedere al redacției ”Ziarul de Gardă”, cât și articolul care i-a înfuriat pe sclavii instituționalizați ai lui Putin de la Moscova.
Comunicatul redacției Ziarul de Gardă:
”Redacția a primit pe mai multe adrese electronice o somație în care se spune că „La solicitarea Procuraturii Generale a Federației Ruse, din 27 februarie 2022, Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, cere restricționarea accesului la articolul „Кто воюет против Украины? «Слідство.Інфо» выяснило, что известно о российских пленных” („Cine luptă împotriva Ucrainei. Slidstvo.info a explicat, ce se știe despre prizonierii ruși” din ,n.r.) pe toate rețelele de telecomunicații, inclusiv în internet” se precizează în anunțul instituției ruse.
Menționăm că este un articol preluat de la partenerii noștri din Ucraina cu care ZdG are o colaborare de mulți ani.
Redacția ZdG este informată că trebuie să elimine articolul pe parcursul unei zile, urmând de asemenea să informeze autoritatea la o adresă indicată de e-mail, că solicitarea lor a fost satisfăcută. Totodată, potrivit indicațiilor, operatorii de internet ar urma să elimine imediat aceste informații, calificate ca fiind „ilegale”.
561950062-notificare-zdgMenționăm că somația a ajuns la redacția ZdG pe mai multe adrese electronice, inclusiv pe adresa companiei de hosting a ZdG care se află în Germania.
Procedura e cu atât mai dificilă, cu cât pagina Roskomnadzor este semi-funcțională, ca și multe alte pagini ale autorităților ruse, de aceea nu putem verifica cel puțin dacă ZdG a fost deja introdus în lista paginilor web interzise pe teritoriul Federației Ruse.
Redacția ZdG a analizat somația și a luat decizia că nu există nici un temei legal să se supună oricăror solicitări ale unor autorități din Federația Rusă, de aceea articolul în cauză, precum și toate celelalte articole vor rămâne pe site, iar redacția va continua să scrie despre războiul de ocupație al Rusiei asupra Ucrainei.
Solicităm autoritățile legale ale R. Moldova să întreprindă măsuri pentru a proteja spațiul electronic de posibile intruziuni, și să ia măsuri pentru a proteja activitatea jurnaliștilor de posibile atacuri sau limitări ale activității pe Internet a jurnaliștilor care critică războiul declanșat de Rusia.
Cititorilor noștri din Federația Rusă le sugerăm să ne urmărească pe canalul nostru de Telegram, în cazul în care nu va fi posibil să acceseze pagina web.
Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media) este instituția care reglementează activitatea mass-mediei pe teritoriul Federației Ruse.
Iată și articolul interzis de autoritățile dictatorului Putin:
Cine luptă împotriva Ucrainei? „Slidstvo.info” a aflat ce se știe despre prizonierii ruși
Adaptat și tradus de Hromadske
La câteva zile de la începutul invaziei militare ruse, apărătorii ucraineni au capturat zeci de invadatori. Unele interogatorii ale prizonierilor de război au fost publicate pe internet. Jurnaliștii Slidstva.Info au studiat aceste interogatorii, au identificat rușii capturați, precum și fotografiile și paginile lor de pe rețelele de socializare, rudele și prietenii lor.
Prima parte a studiului a fost publicată pe 27 februarie. Informația este încă în procesare. Dacă aveți informații suplimentare despre captivii ruși, trimiteți-le la slidstvo.info@gmail.com și la paginile Slidstvo.Info de pe rețelele sociale.
Jurnaliştii au dezminţit, de asemenea, câteva falsuri ale propagandei ruse care priveau invadatorii capturaţi.
Unul dintre primii prizonieri arătați de armata ucraineană a fost maistrul Konstantin Sergeevich Buinichev, în vârstă de 39 de ani.
Plutonul său de recunoaștere s-a predat în plină forță, spun ei, Forțelor Armate ale Ucrainei.
Konstantin Buinichev locuiește în orașul Yurga, regiunea Kemerovo, pe strada Pușkin, 12. Aceasta este la aproximativ 3,5 mii de kilometri de granița cu Ucraina.
„Slidstvo.info” l-a găsit pe Konstantin Buinichev în rețelele sociale rusești. A publicat acolo o fotografie a unității sale, precum și fotografii de antrenament și antrenament.
Buinichev are un tată, Serghei, și el militar. Pe pagina sa din Odnoklassniki, puteți găsi albumul „Fiul”, unde publică fotografii ale lui Konstantin Buinichev din serviciul militar.
Pe rețeaua de socializare Vkontakte a fost găsită și pagina celei de-a 74-a brigăzi de pușcași motorizate, unde servește Buinichev . Acum localnicii de acolo dezbat dacă informațiile despre capturarea compatrioților lor sunt adevărate. Interesant este că, cu câteva săptămâni înainte de începerea invaziei rusești, acolo au început să apară reclame care căutau rații uscate și lenjerie termică.
Polițiști de la Kemerovo
De asemenea, luptătorii ucraineni au capturat mulți ofițeri de poliție din forțele speciale ruse care au călătorit mii de kilometri pentru a ocupa Ucraina. Printre aceștia se numără Astahov Dmitri Mihailovici, în vârstă de 48 de ani , locotenent colonel al unității speciale de poliție SOBR a Gărzii Ruse din regiunea Kemerovo. Locuiește la adresa: Kemerovo, strada Shakhterov, 97, apartament 118.
După cum a spus Astahov în timpul interogatoriului, el a fost luat prizonier când o coloană de trupe de ocupație ruse se îndrepta spre Kiev și a fost supusă focului. Bărbatul spune că unitatea sa a fost în Belarus de câteva zile, iar apoi coloana s-a deplasat prin zona de excludere a Cernobîlului spre Kiev.
În acest convoi se aflau mulți polițiști ruși, în special, comandantul grupului său, șeful unității speciale din regiunea Kemerovo SOBR, colonelul Konstantin Anatolyevich Ogiy.
De asemenea, a fost capturat un alt ofițer al forțelor speciale de poliție din OMON din regiunea Kemerovo – Plotnikov Evgeny Valerievich, în vârstă de 27 de ani .
El a confirmat că liderul grupului lor era deja menționatul Konstantin Ogiy.
Plotnikov are o pagină pe VKontakte și Instagram , unde se laudă cu mușchii săi. Unul dintre utilizatori a glumit cu succes că, în viitorul apropiat, Plotnikov va „pierde puțin”.
Ocupanta rusă din regiunea Kemerovo are probabil încă o iubită, Kristina Tsatsuro.
Fotografiile lor comune le-am găsit pe Vkontakte , există și un profil Instagram .
Ulterior, armata ucraineană a publicat un alt videoclip cu Plotnikov capturat, unde acesta își sună familia și le cere să oprească războiul împotriva Ucrainei.
Un alt ocupant din grupul forțelor speciale Kemerovo a fost și el capturat. Acesta este căpitanul OMON, în vârstă de 36 de ani, Evgeny Viktorovich Spiridonov , care locuiește în orașul Kaltan, pe strada Dzerzhinsky 25/12. De asemenea, acest prizonier a confirmat că colonelul Konstantin Ogiy era responsabil de toate .
Jurnaliştii au reuşit să o găsească pe fiica lui Konstantin Ogiy Daria. De asemenea, locuiește în Kemerovo, a studiat la Institutul de Cultură local și își publică, de asemenea, lucrările artistice pe rețelele sociale Vkontakte și Twitter .
Acum nu se știe dacă Ogiy este în viață sau nu, deoarece, potrivit prizonierilor înșiși, cea mai mare parte a coloanei lor a fost distrusă în timp ce se deplasa în direcția Kiev.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat , probabil, documente interne ale ocupanților, unde este indicat numărul de telefon al lui Ogiy: 89133303961 (mobil) și +79541072264 (celular).
De asemenea, în a doua zi după invazia trupelor ruse în Ucraina, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny a publicat un videoclip cu doi ocupanți ruși care se predaseră.
„Slidstvo.info” a reușit să-i identifice pe ambii prizonieri. Aceștia sunt căpitanul Alim Bikoev și caporalul Natan Kasatkin , în vârstă de 29 de ani .
Potrivit organizației neguvernamentale Peacemaker Center, aceștia s-au predat în aceeași zi în care Federația Rusă a atacat Ucraina.
Prizonierii au spus că fac parte din a 11-a brigadă separată de asalt aerian (unitatea militară nr. 32364), care este staționată în orașul Ulan-Ude, capitala Republicii Buriația. Orașul este situat lângă granița cu Mongolia, iar de acolo se află la aproximativ 5,5 mii de kilometri până la granița cu Ucraina.
În timpul interogatoriului, prizonierii au asigurat că nu știau despre invazia Ucrainei. Se presupune că erau în exerciții în Crimeea și au zburat undeva. Ei spun că timp de aproximativ patru ore după aterizare nu și-au dat seama că se află în Ucraina.
În a treia zi a invaziei ruse, Roman Gavrilochev și Vadim Vorobyov , în vârstă de 21 de ani, au fost capturați de apărătorii ucraineni la Harkov .
Invadatorii au raportat că servesc în a 138-a brigadă separată de puști motorizate a Federației Ruse (unitatea militară nr. 02511), care este situată în satul Kamenka, lângă Sankt Petersburg. Aceasta se află la mai mult de 1 mie de kilometri de cea mai apropiată graniță cu Ucraina.
Potrivit prizonierilor, ei nu știau că vor fi trimiși în Ucraina și nu au vrut.
Jurnaliştii au găsit pagina lui Roman Gavrilochev pe reţeaua de socializare Vkontakte.
De asemenea, pe rețea a apărut un videoclip despre reținerea caporalului Yevgeny Smirnov , în vârstă de 21 de ani, din Regimentul 423 de pușcași de gardă motorizate (unitatea militară nr. 91701), care este staționat lângă Moscova.
În videoclip, prizonierul recunoaște că este adoptat, iar mama și tatăl său locuiesc în satul Shapy, regiunea Smolensk.
Un alt soldat rus care a fost capturat în Ucraina este soldatul Pavel Kravchenko, născut în 2002 .
La fel ca și caporalul Smirnov, Kravchenko servește în Regimentul 423 de pușcași de gardă motorizate (unitatea militară nr. 91701) de la Moscova. El vorbește despre asta în videoclip.
Deținutul mai spune că mama și tatăl său locuiesc în satul Novocheremkhovo din regiunea Irkutsk a Federației Ruse.
Slidstvo.infoa reușit să-i găsească paginile pe rețeaua de socializare Odnoklassniki.
De fapt, pe pagina lui Natalya Kravchenko , au găsit multe fotografii ale unui tânăr, foarte asemănătoare cu prizonierul Kravchenko. Natalia îl numește fiul ei.
Judecând după fotografiile Nataliei Kravchenko, fiul ei a început să servească în Forțele Armate Ruse în vara anului 2020. Și înainte de a servi în armată, a oferit serviciile unui agent de securitate și s-a angajat în plimbarea câinilor.
Acest lucru este dovedit de profilul său de pe unul dintre site-urile rusești de căutare de locuri de muncă.
În a treia zi a invaziei Ucrainei de către Rusia , au fost postate online videoclipuri cu militarul rus Roman Bukhantsov , care a fost făcut prizonier în orașul Sumi . Aceste videoclipuri mărturisesc moralul scăzut al soldatului, pentru că într-unul dintre cadre începe să plângă, iar apărătorii ucraineni îl potolesc.
În videoclip, prizonierul recunoaște că servește în a 2-a divizie de pușcași motorizate a Federației Ruse (unitatea militară nr. 56139), situată în apropiere de Moscova. Funcția – sergent superior. Bukhantsov asigură că până în ultima clipă nu a știut că vor fi trimiși în Ucraina.
Slidstvo.Info a găsit pagina lui Bukhantsov pe rețeaua de socializare Odnoklassniki, potrivit căreia are 27 de ani. De asemenea, am reușit să dau peste profilul lui ca militar rus pe unul dintre site-urile de întâlniri din Rusia.