duminică, decembrie 8, 2024
AcasăAgenda ZileiCertificatul de vaccinare anti-COVID-19 nu e văzut cu ochi buni de Iohannis

Certificatul de vaccinare anti-COVID-19 nu e văzut cu ochi buni de Iohannis

Posibilitatea ca certificatul de vaccinare anti-COVID-19 să fie folosit pentru o circulaţie mai uşoară a cetăţenilor europeni nu este o idee bună, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Personal, nu consider că asta este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur şi simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare şi acest certificat va exista şi la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale. Persoana care primeşte un certificat ştie când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a doua doză de vaccin şi aşa mai departe. Deci, sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau pentru oricine dacă persoana ajunge, de exemplu, la urgenţe. Însă, să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care încă nu au fost vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a spus Iohannis.

El a fost întrebat cum vede faptul că Grecia promovează, în contactele cu Comisia Europeană, cu celelalte instituţii europene, dar şi cu alte state membre, ideea de a crea un certificat unic european ca o dovadă de vaccinare pentru cetăţeni, astfel încât europenii să poată circula mai uşor cu acest certificat.

Certificatul de vaccinare anti-COVID-19, nu, dar vaccinarea în masă, da

Pe de altă parte, președintele este de părere că vaccinarea anti-COVID-19 în masă reprezintă singura soluţie pentru întoarcerea, cât mai rapid, la normalitate.

„Vaccinarea în masă reprezintă singura soluţie pentru a ne întoarce, cât mai rapid, la normalitate şi a ne relua în siguranţă toate activităţile care ne-au lipsit enorm în ultimul an. De succesul campaniei de vaccinare depind în egală măsură relansarea economică a economiei şi evitarea unor crize profunde, ale căror efecte pot lăsa urme adânci în societate, educaţie şi economie”, a spus şeful statului.

Potrivit lui, este esenţial ca această campanie de vaccinare să reuşească, astfel încât să obţinem imunizarea populaţiei la nivel naţional.

„Toate eforturile, deopotrivă ale instituţiilor direct responsabile de gestionarea acestei campanii, dar şi ale tuturor celorlalte autorităţi, centrale şi locale, trebuie să fie îndreptate către realizarea cu prioritate a acestui obiectiv. Le solicit tuturor să dea dovadă de implicare şi, mai ales, de colaborare loială”, a arătat el.

Totodată, a sugerat un termen limită în acest sens.

„Sunt convins că efortul susţinut al întregii societăţi timp de un an de zile va fi răsplătit în 2021 dacă reuşim ca, până în vară, să vaccinăm un procent semnificativ din populaţia ţării şi astfel să putem reveni la normalitate. Până atunci, însă, măsurile de protecţie şi vigilenţa crescută rămân imperative, pentru că virusul se răspândeşte în continuare în comunitate. Suntem încă departe de o incidenţă a cazurilor care să permită relaxarea restricţiilor”, a afirmat preşedintele.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate