vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneChestiunea reparaţiilor de război către Polonia este ”închisă”, afirmă şefa diplomaţiei germane

Chestiunea reparaţiilor de război către Polonia este ”închisă”, afirmă şefa diplomaţiei germane

Ministrul german al afacerilor externe a repetat marţi, la Varşovia, că chestiunea reparaţiilor Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închisă”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă”, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima „convingerea (…) că părţile (poloneză şi germană, n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945”.

Potrivit Varşoviei, costurile reparaţiilor pentru cel de Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

Astfel, într-un raport publicat la 1 septembrie, Varşovia îşi estima pierderile în al Doilea Război Mondial la 6,2 trilioane de zloţi (1.300 de miliarde de euro).

Din acest total, ”o parte foarte importantă este compensarea morţii a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi”, sublinia atunci liderul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS, naţionalist, populist) Jaroslaw Kaczynski, care avertiza că acest proces al primirii reparaţiilor cerute ar urma să fie ”lung şi dificil”.

Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă „responsabilitatea istorică, fără doar şi poate”.

„Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei”, a spus ea.

„Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare”, a spus ministrul polonez. „De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului”, a adăugat el.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia.

Din punctul de vedere al opoziţiei liberale poloneze, dezbaterea asupra reparaţiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate