Rusia Teoristă l-a declarat vineri pe jurnalistul de investigaţii bulgar Christo Grozev, un critic de multă vreme al Kremlinului, „agent străin”, într-o utilizare rară a calificativului faţă de un non-rus, a raportat presa rusă, potrivit AFP.
Moscova a folosit frecvent această etichetă, specifică epocii staliniste, împotriva criticilor Kremlinului.
Potrivit legii ruse, această clasificare poate fi aplicată unei persoane „indiferent de cetăţenia sa”.
Oricine spune adevăruri incomode pentru bandiții de la Kremlin sau pentru oricine altcineva de la vârful Rusiei Teroriste este calificat drept ”agent străin”.
Christo Grozev, 53 de ani, de naţionalitate bulgară, este investigator principal pentru Rusia al platformei Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, dar care operează în întreaga lume. Din ianuarie 2022, Grozev este și directorul executiv al platformei de investigații Billingcat.
El a jucat un rol cheie în investigaţiile Bellingcat asupra otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent aflat în închisoare.
Dealtfel, jurnalistul Christo Grozev împreună cu echipa care a creat filmul „Navalny” au câștigat luna trecută Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj documentar.
Cu o lună mai devreme, filmul a primit prestigiosul BAFTA Film Award, dar jurnalistul bulgar, căutat de Rusia, nu a fost prezent la ceremonie din motive de securitate.
„Îi datorăm foarte mult bulgarului Christo Grozev. Christo, ai riscat totul pentru a spune această poveste ”, a spus regizorul Daniel Roher în timpul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei de la Dolby Theatre din Los Angeles. Jurnalistul de investigație a fost prezent pe scenă alături de membrii familiei liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a fost închis de Kremlin într-o colonie penală.

Ministerul rus de Interne l-a adăugat pe Grozev pe lista sa de agenţi străini, care este de obicei actualizată vineri, relatează Agerpres.
Mai devreme în cursul zilei, un tribunal din Moscova a dispus arestarea lui Grozev, care nu se află în Rusia, au raportat agenţiile de presă ruse.
Agenţia de presă RIA Novosti a citat o sursă potrivit căreia anchetatorii îl acuză pe Grozev că a ajutat un jurnalist rus, Roman Dobrohotov, să „treacă ilegal graniţa”.
De asemenea, serviciul de securitate internă FSB (KGB-ul rebotezat) l-a acuzat pe Grozev că ajută serviciile de informaţii ucrainene.
Înainte ca Kremlinul să-şi lanseze ofensiva împotriva Ucrainei, Bellingcat a investigat prăbuşirea zborului MH17, care a făcut 298 de morţi în estul Ucrainei în 2014, afirmând că luptători separatişti susţinuţi de Rusia sunt probabil responsabili.