Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunță că i-a propus premierului ieșirea din afacerea păguboasă a combinatului din Krivoi Rog, începută pe vremea lui Ceaușescu și blocată de guvernul ucrainean, după 1998. România a investit la Krivoi Rog 800 de milioane de euro și n-a recuperat decât 0,5% această sumă, singurii profitori de pe urma afacerii fiind hoții din Ucraina, care o devalizează continuu, și trei firme românești, decise printr-o Hotărâre de Guvern din 1999, care se prefac că o păzesc contra sumei de un milion de euro anual: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.
”I-am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieșim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipește banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogățirea unor abonați la bani de la stat. Concret, trebuie să vindem la licitație activele și toate creanțele de acolo. Să mai recuperăm ce putem și să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999” – a anunțat ministrul Năsui pe pagina sa de Facebook.
Combinatul siderurgic de la Krivoi Rog, început în 1986 de România împreună cu alte cinci state din blocul comunist, și în care am investit aproximativ un miliar de euro, este acum, potrivit ministrul Năsui, o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar și statul român alături de statul ucrainean.
Potrivit Wikipedia, ”în 1983, Ucraina a luat decizia construirii unui combinat de îmbogățire a minereurilor acide, pe care să-l facă împreună cu România și cu alte cinci state din blocul comunist. România s-a angajat la investiții de circa 800 de milioane de dolari, ceea ce, cantitativ, însemna mai mult de 26% din combinat. Cei patru mari antreprenori din România (Arcif, Arcom, Uzinexportimport și Ipromet) au construit la Krivoi Rog nu doar un combinat, ci un adevărat oraș. Blocuri de locuințe, grădinițe, școli. Ucraina urma să plătească în pelete de minereu, care ar fi urmat să fie folosite de Sidex Galați. Construcția urma să fie finalizată în 1992, dar în 1990 a fost sistată, când se făcuse deja 80-90% din combinatul în care companiile românești au lăsat 800 de milioane de dolari. Finalizarea construcției a fost prelungită ulterior. În 1998 lucrările au fost sistate prin decizia părții ucrainene, mișcare de pe urma căreia statul româan s-a ales doar cu investiții inutile într-un obiectiv care nu i-a adus niciun beneficiu. Între timp, indecizia Ucrainei de a continua lucrarile a dus la furturi masive de echipamente de pe șantier”.
”România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcție. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului” – scrie ministrul Năsui.
Statul român, mai spune el, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice.
”Știți ce face statul român cu el de zeci de ani? Plătește anual un milion de euro la trei firme pentru „pază și conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoși an de an din paza unei ruine. An de an. Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii.
(…)Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurențiale printr-o licitație sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA. Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an. Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor și să aruncăm fără sens banii plătiți de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpușe ale statului?
Pentru mine și pentru orice om de stat cu bun simț, e clar că acest combinat, așa cum este acum, nu are nicio perspectivă” – a mai spus ministrul Claudiu Năsui.