marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDavid Muniz, însărcinatul cu Afaceri al SUA, contrazice CCR: Corupția este o...

David Muniz, însărcinatul cu Afaceri al SUA, contrazice CCR: Corupția este o problemă de securitate națională, iar SIIJ trebuie desființată

Corupția este o amenințare la securitatea națională, iar SIIJ trebuie desființată, susține însărcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz, contrazicând total poziția și  deciziile Curții Constituționale a României, aripa juridică a PSD.

”În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet. Credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ. Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată” – a declarat Muniz într-un interviu acordat Știrilor TVR.

El susține că președintele Biden a făcut din lupta anticorupție o prioritate de securitate națională, deoarece corupția permite exploatarea slăbiciunilor unei țări.

”Preşedintele Biden a făcut din lupta anticorupţie o prioritate de securitate naţională. Corupţia nu este doar o problemă, deşi este o problemă gravă, pentru ţările în care există. Este o ameninţare la adresa securităţii, pentru că permite unora să exploateze slăbiciunile acelei ţări. Şi din acest motiv suntem foarte interesaţi să vedem progrese” – a spus însărcinatul cu afaceri al SUA.

În urmă cu trei ani, Curtea Constituțională a României, instrumentul folosit de PSD pentru a-și apăra infractorii, a decis că infracțiunile de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională a României, ceea ce a dus la anularea tuturor probelor din dosarele de coruptie, culese cu sprijinul SRI, în baza mandatelor de siguranță națională (MSN), punându-i în libertate pe marii mafioți care controlează CCR.

”Săvârșirea unor infracțiuni determinate, precum cele de corupție, nu vor putea fi calificate drept o amenințare la adresa securității naționale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor români. Aceasta deoarece, deși unele infracțiuni sunt de natură să aducă atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale fiind în interesul general sancționarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesară calificării lor ca amenințări la adresa securității naționale” – se afirmă în motivarea CCR a deciziei prin care a fost declarat neconstituțional art.3, alin f. din Legea 51/1991 privind securitatea națională.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate