marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiJustițieDNA Iași: Percheziții într-un nou dosar de corupție la primăria liberalului Chirică

DNA Iași: Percheziții într-un nou dosar de corupție la primăria liberalului Chirică

O echipă de procurori din cadrul DNA Iaşi se află, miercuri, în sediul Primăriei ieşene pentru a ridica mai multe documente, într-o anchetă privind săvârşirea unor fapte de corupţie. Surse din cadrul municipalităţii afirmă că ar fi vorba despre afaceri imobiliare derulate de Primăria Iaşi.

Procurorii DNA au ajuns, miercuri, în sediul Primăriei Iaşi în jurul orei 10.00, fiind însoţiţi de jandarmi. Anchetatorii urmează să ridice mai multe documente.

Anchetatorii au intrat în mai multe birouri, inclusiv în cel al primarului.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei comise în cursul anului 2018. În cursul zilei de 26 ianuarie 2022, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în cinci locaţii, dintre care două sunt birouri ale unor instituţii publice din municipiul Iaşi”, se arată într-un comunicat al DNA.

Surse din cadrul municipalităţii afirmă că ar fi vorba despre afaceri imobiliare derulate de Primăria Iaşi.

Potrivit presei locale, ancheta ar viza modul în care au fost emise acte urbanistice care au certificat edificarea unei clădiri în Tătărași de către compania Flux.

Publicația Reporter de Iași a dezvăluit recent că, în acest caz, au fost emise două certificate de atestare a edificării construcției la doar o zi distanță: unul era semnat de către fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, iar celălalt de primarul Mihai Chirica. Jurnaliștii scriu că ambele certificate ar conține falsuri, atestând că blocul ridicat în Tătărași respectă indicatorii urbanistici aprobați de Primărie.

Primarul Mihai Chirica a precizat că procurorii DNA au venit miercuri la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii ale municipalităţii.

„În această dimineaţă procurori din cadrul DNA Iaşi au venit la sediul Primăriei pentru a ridica unele documente emise începând cu anul 2012 de la diferite servicii din cadrul municipalităţii. Conform procedurii, în calitatea mea de primar, am fost informat de această acţiune. În acest moment eu mă aflu la Bucureşti, împreună cu viceprimarul Daniel Juravle, unde am programate mai multe întâlniri la Guvern pentru proiectele oraşului. Nu vă pot da mai multe detalii şi sunt sigur că o comunicare oficială o veţi primi de la instituţiile de resort”, a declarat primarul Chirica.

Primarul Mihai Chirica a fost trimis în judecată în ianuarie 2021 pentru abuz în serviciu cu privire la achiziţia de către municipalitate, prin leasing operaţional, a unor autoturisme Skoda.

Totodată, edilul ieşean este vizat în mai multe anchete privind afaceri imobiliare.

Mihai Chirica a fost audiat anul trecut de DIICOT într-un dosar referitor la construcţia în condiţii dubioase a unui imobil în zona Sărărie din municipiu.

În aprilie 2021, Mihai Chirica a anunțat că se autosuspendă de la conducerea filialei Iași a PNL și se va „concentra pe activitatea administrativă”. Reacția sa a venit atunci la o zi după intervenția președintelui Klaus Iohannis, care spunea că va cere o reacție a PNL în cazul lui Mihai Chirica, inculpat pentru corupție, și a șefului CJ Iași, Costel Alexe, urmărit și el penal de DNA.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate