Doi frați suedezi născuți în Iran au primit, joi, pedepse aspre la închisoare după ce au spionat timp de un deceniu pentru Rusia și serviciul ei secret militar, GRU. Este cel mai mare scandal de spionaj înregistrat în această țară scandinavă în ultimele decenii.
Fratele mai mare dintre cei doi suedezi naturalizați, Peyman Kia, a fost condamnat pe viață, în timp ce fratele mai mic, Payam Kia, a primit 9 ani și 10 luni de închisoare, relatează AP.
Conform probelor aflate la dosar, cei doi ar fi furnizat voluntar Rusiei informații despre Suedia în perioada 28 septembrie 2011 – 20 septembrie 2021.

O condamnare pe viață înseamnă în Suedia cel puțin 20-25 de ani în închisoare. Avocatul fratelui mai mare a declarat că va face apel în numele clientului său, în timp ce fratele mai mic încă nu a luat o astfel de decizie, informează sursa citată.
”Este dincolo de orice îndoială faptul că frații, împreună și consultându-se reciproc, fără autorizație și în beneficiul Rusiei și al GRU, au obținut, furnizat și dezvăluit informații unei puteri străine cu scopul de a afecta securitatea Suediei”, a arătat Curtea din Stockholm în verdictul dat joi.
De asemenea, Curtea a stabilit că fratele mai mare a fost ”forța conducătoare în actul criminal comis în comun”, în timp ce implicarea fratelui mai mic a avut o ”importanță relativ mai scăzută”.
Totodată, Curtea a apreciat că fratele mai mare ”a înțeles pe deplin” consecințele negative ale activității sale.
Judecătorul Mans Wigen, cel care a prezentat public sentințele, a admis că unele ”piese ale puzzle-ului lipsesc și, prin urmare, nu este posibil să știm cu certitudine tot ce s-a întâmplat”, dar, pe de altă parte, probele construiesc o imagine care arată suficient de clar că cei doi acuzați sunt vinovați.
Conform procurorilor, cei doi frați au spionat pentru bani. Ca să își atingă scopul, Peyman Kia a făcut rost și a furnizat rușilor 90 de documente, iar Payam circa 65.
Procurorul general, Per Lindqvist, a cerut condamnarea celor doi pentru ”crime foarte grave la adresa sistemului de servicii secrete și securitate al Suediei”.
Din motive lesne de înțeles, procesul s-a desfășurat cu ușile închise și cele mai multe dintre dovezile strânse și prezentate în fața instanței sunt clasificate ca secrete. Ambii inculpați au negat că ar fi făcut ceva greșit.
În anii 2014 și 2015, Peyman Kia (42 de ani) lucra pentru serviciile secrete suedeze, dar și pentru forțele armate. Procurorii suedezi îl acuză că informațiile furnizate rușilor proveneau de la servicii si autorități care se ocupă cu siguranța națională a Suediei grupate sub acronimul SAPO.
Conform presei suedeze, Peyman a lucrat pentru serviciul de informații extern al armatei (MUST) și într-o unitate cotată top secret din cadrul agenției, care se ocupa de spionii suedezi trimiși peste hotare.
În 2017, o investigație preliminară a fost lansată după ce conducerea SAPO începuse să-l ancheteze pe fostul angajat, suspectând că există o cârtiță în comunitatea serviciilor secrete suedeze.
Peyman a fost arestat în septembrie 2021.
Potrivit instanței, fratele mai mare a folosit software de criptare, iar în computerul său au existat urme ale manipulării de informații secrete de la SAPO și Forțele Armate. Peyman Kia a gestionat, de asemenea, sume mari de numerar, majoritatea fiind în dolari. Nu există o explicație credibilă pentru modul în care a obținut banii, potrivit instanței.
O parte importantă a dovezilor împotriva fratelui mai mic au fost propriile sale note, care erau, în general, despre modalități sigure de a gestiona banii și în care apărea acronimul GRU, potrivit procurorilor.
”E ceva ce nu ar trebui să se întâmple, dar noi, ca servicii secrete, știm că se poate întâmpla”, a comentat Charlotte von Essen, șefa SAPO.
”Rusia este una dintre țările care reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității Suediei. În fiecare zi există atacuri și tentative privind furtul de informații”, a mai spus ea.
Conform presei suedeze, acesta este unul dintre cele mai devastatoare cazuri de spionaj din istoria Suediei, pentru că frații Kia au reușit să strângă o listă completă a tuturor angajaților din SAPO.
Precedentul scandal de mare amploare a fost înregistrat în timpul Războiului Rece, când Stig Bergling, un ofițer suedez care lucra atât pentru SAPO, cât și pentru armată, a vândut secrete Uniunii Sovietice. Condamnat în 1979 la închisoare pe viață, pentru acuzații similare, el a reușit să evadeze, dar s-a întors voluntar în Suedia în 1994, decedând în 2015.