joi, iulie 25, 2024
AcasăAgenda ZileiDominic Fritz susține că sunt dovezi clare de fraudă la numărarea voturilor...

Dominic Fritz susține că sunt dovezi clare de fraudă la numărarea voturilor în Sectorul 2, iar Radu Mihaiu a făcut denunţ penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, joi, că sunt dovezi clare de fraudă la numărarea voturilor în Sectorul 2 care sunt „bagatelizate” de autorităţi, menţionând că liderul PSD, Marcel Ciolacu, este responsabil politic pentru „tăcerea” partidului lui şi a Guvernului faţă de aceste dovezi, iar liderul PNL, Nicolae Ciucă, trebuie să-şi spună şi el părerea.

Fritz a mai spus că preşedintele AEP, Toni Greblă, a dat dovadă de „rea credinţă” în organizarea procesului de vot şi trebuie să-şi pună demisia pe masă.

„Nu suntem aici ca să apărăm voturi useriste, suntem aici ca să apărăm dreptul tuturor cetăţenilor Sectorului 2 ca votul lor, indiferent pentru ce partid, pentru ce candidat este, să fie numărat. Şi fac un apel la toţi care ne urmăresc, la toţi cei care urmăresc această temă, să nu subestimeze importanţa crucială pe care o au aceste zile şi rezultatul acestui proces de numărarea voturilor. Ne-am obişnuit în această ţară la o politizare a sistemului de educaţie, ne-am obişnuit în această ţară la o politizare a sistemului de sănătate, ne-am obişnuit la o politizare a unor instituţii publice, dar haideţi vă rog să nu ne obişnuim la politizarea numărării votului, care este baza, fundamentul democraţiei noastre”, a afirmat Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă susţinută, alături de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, în faţa Biroului Electoral Sector 2.

El a spus că Marcel Ciolacu este responsabil de tăcerea în faţa dovezilor.

„Am auzit că domnul Ciolacu a spus că cetăţenii nu îşi doresc circ în stradă. Ceea ce vedeţi aici nu este circ, ceea ce vedeţi aici este într-un mod cât se poate de civilizat, de organizat şi de documentat, nişte dovezi că nu doar că au existat câteva neconcordanţe în numărarea voturilor, ci că au existat şi acte clare de fraudă. Eu nu spun că domnul Ciolacu este responsabil pentru aceste neconcordanţe sau este în spatele acestor fraude, dar el este responsabil politic pentru tăcerea partidului lui, pentru tăcerea Guvernului faţă de aceste dovezi. Nu este ca şi cum cineva ar ieşi şi ar explica de ce aceste dovezi: uitaţi semnătura falsificată de fapt este altceva. Nu. Nu dă nimeni explicaţii. Nu iese nimeni să apere acest refuz de a renumăra voturile, ci pur şi simplu vedem tăcere şi bagatelizare”, a mai spus Fritz.

Primarul Timişoarei a menţionat că există o responsabilitate să nu fie acceptată „bagatelizarea fraudării unui vot”, adăugând că acest lucru „subminează toată încrederea în democraţie şi distruge ţara”.

„Fac un apel la tot cei care acum sunt responsabili în secţii şi aşa mai departe: înţeleg că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi obosiţi, înţeleg că mulţi dintre dumneavoastră aţi ajuns acolo cu sprijinul unui partid sau altul, înţeleg că poate chiar pe unii dintre dumneavoastră se fac presiuni, dar fac un apel: nu fiţi părtaşi în această fraudă. Încă nu este târziu, încă putem să renumărăm aceste voturi şi încă putem să ne asigurăm că fiecare vot este numărat. Şi cu cât de mult îl stimez pe colegul meu Radu Mihaiu şi cu cât de mult îmi doresc să rămână el primar, nu despre asta este vorba, este vorba despre un respect de bază pentru toţi cetăţenii care s-au trezit duminică, au stat la coadă şi au votat ca buletinul lor de vot să se regăsească în numărarea finală a voturilor”, a mai explicat Fritz.

Întrebat dacă nemulţumirile sunt îndreptate doar către premierul Marcel Ciolacu, Fritz a spus: „Fac un apel şi către omul de onoare Ciucă să ne spună care este poziţia lui faţă de aceste dovezi, nu poziţia lui faţă de faptul că domnul Mihaiu este cu aproape 300 de voturi în spate în momentul ăsta, nu mă interesează, nu vreau declaraţii politice”.

„Pe mine mă interesează cum crede el că putem să apărăm votul dacă ignorăm aceste dovezi, dacă ignorăm calcule matematice, care nu sunt de contestat de nimeni”, a mai spus Fritz.

Întrebat dacă îi reproşează ceva şefului AEP în privinţa organizării alegerilor, Dominic Fritz a spus că este şocat că acesta a recunoscut că „nu totul a mers bine”, menţionând că, din punctul lui de vedere, a dat dovadă de rea credinţă şi ar trebui să-şi pună demisia pe masă.

„Eu recunosc că sunt şocat, dacă n-ar fi atât de serioasă treaba, aş spune că sunt amuzat de faptul că într-adevăr a recunoscut că nu totul a mers bine, a recunoscut că poate în viitor alegerile ar trebui organizate mai bine, mai profesionist, dar soluţia pe care o propune dânsul la toate aceste probleme, soluţia pe care o propune pentru faptul că după 40 de ore s-au făcut greşeli evidente, unele cu intenţii, soluţia lui este să îi lăsăm pe reprezentanţii un pic mai mult în pace, că probabil sunt distraşi de atâta atenţie şi să reducem numărul şi drepturile observatorilor de vot. Adică e absolut halucinant. E ca şi cum, nu ştiu, propunerea pentru combaterea traficului de droguri este să reducem numărul de poliţişti pentru că ar putea să deranjeze traficanţii. Este absolut halucinant şi arată nu doar că are o lipsă de înţelegere reală a procesului, ci pentru mine arată şi reaua lui credinţă şi tocmai de aceea cred că trebuie să-şi pună demisia pe masă”, a adăugat Dominic Fritz.

Radu Mihaiu a făcut denunţ penal, după ce semnătura reprezentantului USR ar fi fost falsificată pe un proces verbal

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, candidat pentru un nou mandat din partea Alianţei Dreapta Unită, precizează că a făcut denunţ penal pentru fals în înscrisuri oficiale, după ce semnătura reprezentantului USR ar fi fost falsificată pe un proces verbal.

„Am făcut denunţ penal pentru fals în înscrisuri oficiale în această speţă şi, evident, este una din dovezile de fraudă electorală”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în faţa Biroului Electoral al Sectorului 2.

Mihaiu a menţionat că este vorba despre procesul verbal de la Secţia nr. 167, în care ar fi fost înregistrate cu 50 de voturi mai multe faţă de numărul alegătorilor.

„S-a încărcat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, de aici, din Biroul Electoral de Sector, cel puţin un proces verbal – dar mai vin de la colegi şi urmează să le confirmăm – un proces verbal cu o semnătură falsă. Am ajuns să falsificăm procese verbale referitoare la voturi! Aici s-a ajuns! Este o primă dovadă că efectiv vorbim de fraudă. Este o secţie care nu s-a închis, s-a ajuns pe roşu la Biroul Electoral de Sector, pentru că la această secţie au fost cu 50 de voturi mai mult decât alegători şi din acest motiv nu s-a închis. A ajuns aici, iar aici s-a încărcat fără semnătura reprezentantului din Biroul Electoral de Sector, dar cu nişte semnături, iar cel puţin una dintre ele false – s-a încărcat pe site-ul AEP”, a spus el.

Radu Mihaiu a făcut referire şi la cazul altor observatori care ar fi semnat pe toate paginile proceselor verbale, dar care au constatat acum că semnătura lor apare doar pe ultima pagina.

„Deja cred că este evident că domnul Greblă, care a fost numit de PSD la organizarea alegerilor, încearcă să muşamalizeze fraudarea acestor alegeri. Cer în continuarea să se renumere voturile în acele secţii în care au dispărut voturi. Nu se poate să dispară voturi. Nu se poate ca la secţia nr. 195 să se prezinte 922 de alegători şi să găsim în urnă 779 de voturi – nule sau pentru diverşi candidaţi. Unde au dispărut cele 143 de voturi? Trebuie să explicăm înainte să închidem acest proces”, a spus Mihaiu.

Edilul a acuzat Biroul Electoral de Sector de faptul că „tergiversează” deciziile privind renumărarea voturilor, în speranţa că „lumea oboseşte”. În acest sens, a reamintit că a depus o cerere de renumărare pentru peste 30 de secţii de votare, dar că nu a fost oferit niciun răspuns. Totodată, a semnalat şi „lipsa” a peste 500 de voturi din urne.

„Nu vom obosi. Vom lupta pentru fiecare vot, pentru că în acest moment diferenţa dintre mine şi contracandidatul meu este mult mai mică decât numărul de voturi documentat cu suspiciuni de fraudă şi vrem să ştim care este rezultatul real al acestor alegeri. În acest moment diferenţa este de 270 de voturi. (…) Diferenţa este în acest moment în favoarea domnului Hopincă, dar lipsesc peste 500 de voturi şi peste 1.300 de buletine de vot”, a spus el.

De asemenea, edilul a scris, într-o postare pe Facebook, că ar exista tot mai multe dovezi „pentru a cere anularea alegerilor” în Sectorul 2.

„În acest moment aştept să mi se accepte cererile de renumărare cerute de acum două zile, însă vă zic sincer că se adună din ce în ce mai multe dovezi pentru a cere anularea alegerilor în Sectorul 2”, a precizat Mihaiu.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate