duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiDonald Trump, inculpat de un mare juriu din New York - o...

Donald Trump, inculpat de un mare juriu din New York – o premieră absolută pentru un fost președinte american

Donald Trump a fost pus joi sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, în urma unei anchete privind banii plătiți pornostarului Stormy Daniels pentru a-i cumpăra tăcerea, devenind astfel primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale, chiar în timp ce s-a lansat pentru o nouă candidatură pentru Casa Albă, relatează Hotnews, care citează The New York Times și Reuters.

Acuzațiile, rezultate în urma unei anchete conduse de procurorul democrat al districtului Manhattan, Alvin Bragg, ar putea remodela cursa prezidențială din 2024.

Trump a declarat anterior că va continua să facă campanie pentru nominalizarea Partidului Republican dacă va fi acuzat de o infracțiune, deși potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat săptămâna trecută, aproximativ 44% dintre republicani au spus că el ar trebui să renunțe la cursă dacă este inculpat.

Trump, în vârstă de 76 de ani, a încercat să fie reales în 2020, dar a fost învins de democratul Joe Biden.

Trump a afirmat în mod fals că a pierdut în fața lui Biden din cauza unei fraude electorale generalizate și a calificat ancheta care a dus la inculparea sa drept o „vânătoare de vrăjitoare politice”.

Biroul lui Bragg a obținut anul trecut condamnarea penală a companiei imobiliare a omului de afaceri, devenit politician.

Un mare juriu convocat de Bragg în ianuarie a început să audieze probe despre rolul lui Trump în plata către Daniels cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 2016, pe care a sfârșit prin a le câștiga.

Daniels, o cunoscută actriță și regizoare de filme pentru adulți, al cărei nume real este Stephanie Clifford, a declarat că a primit banii în schimbul tăcerii în legătură cu o relație sexuală pe care a avut-o cu Trump în 2006, citează Reuters.

Avocatul personal al fostului președinte, Michael Cohen, a declarat că Trump a direcționat plățile către Daniels și către o a doua femeie, fostul model Playboy Karen McDougal, care a spus, de asemenea, că a avut o relație sexuală cu el. Trump a negat că ar fi avut relații cu oricare dintre aceste femei.

Procurorii federali au examinat plata lui Daniels în 2018, ceea ce a dus la o condamnare la închisoare pentru Cohen, dar nu au formulat nicio acuzație împotriva lui Trump.

Stormy Daniels nu a depus încă mărturie în fața marelui juriu care a votat să-l pună sub acuzare, dar va fi disponibilă dacă va fi chemată la un proces, a spus avocatul ei, potrivit The New York Times. Avocatul ei, Clark Brewster, a anunțat pe Twitter că acuzarea domnului Trump „nu este motiv de bucurie”.

„Munca grea și conștiinciozitatea marilor jurați trebuie respectate”, a scris el. „Acum, lăsați să prevaleze adevărul și dreptatea. Nimeni nu este mai presus de lege.”

Niciun fost președinte american sau președinte în exercițiu nu s-a confruntat vreodată, până acum, cu acuzații penale.

Dealtfel, Trump se mai confruntă, de asemenea, cu alte două anchete penale efectuate, prima, de un consilier special numit de procurorul general al SUA, Merrick Garland, iar cealaltă de un procuror local din Georgia.

Pe 18 martie, Donald Trump a dat o lovitură politică susţinând, fără nicio dovadă, pe reţeaua sa de socializare Truth Social, că va fi „arestat” şi va fi dus în faţa unui tribunal din New York trei zile mai târziu pentru a fi inculpat, dar nu s-a întâmplat nimic.

El a avertizat atunci că se profilează o „potenţială moarte şi distrugere” dacă va fi inculpat în acest caz, inculparea sa fiind ”catastrofică” pentru Statele Unite.

Potrivit acestuia, inculparea sa ar putea s-o caute „numai un psihopat care urăşte cu adevărat Statele Unite”, aluzie la procurorul Alvin Bragg.

Acuzat de Trump că este „animal” şi „rasist” şi de republicani că are un „mobil politic”, procurorul Bragg, un ales democrat afro-american, a răspuns atunci că miliardarul „a creat o falsă aşteptare” mediatică privind inculparea sa şi a denunţat astfel o „ingerinţă” în anchetă.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate