luni, septembrie 9, 2024
AcasăDezvăluiriEminescu cu E de la Euro: Fostul șef al Radioului, Ovidiu Miculescu,...

Eminescu cu E de la Euro: Fostul șef al Radioului, Ovidiu Miculescu, l-a „pomenit” pe Eminescu pentru 6.000 de euro, bani publici de la ICR

Fostul șef al Radioului Public, Ovidiu Miculescu, a organizat pe 1 iulie, în curtea Institutului Cultural Român (ICR) un minispectacol în cinstea poetului Mihai Eminescu. Patru flautiști, un dirijor și câțiva actori au recitat din poeziile lui Eminescu în fața a 20 de oameni. Miculescu a primit contractul de la conducerea ICR, acesta fiind în valoare de 32.511 de lei brut.

Conform datelor înțelegerii, partea lui Miculescu a fost de 5.851 de lei brut, reprezentând „regia” evenimentului. Ceilalți artiști, aleși de Miculescu au primit între 1070 de lei și 4.800 de lei, cum a fost cazul dirijorului. Potrivit unor surse participante la eveniment, la spectacolul organizat de Miculescu au participat cel mult 20 de persoane, cei mai mulți angajați ai ICR. Durata acestuia a fost o oră și jumătate. Șapte actori au recitat poezii de Eminescu, fiind acompaniați de un ansamblu de 4 flautiști.

Care a fost impactul cultural al acestui eveniment? O parte din spectacol a fost distribuit pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român (ICR), unde a adunat 630 de vizualizări.

Dialogul între arte

Potrivit prezentării evenimentului, „demersul artistic a urmărit să aducă în atenția publicului tânăr atât importanţa dialogului între generaţii, cât și pe cea a dialogului între arte”

Potrivit înțelegerii dintre ICR și Miculescu, „obiectul prezentului contract îl reprezintă realizarea de către Prestator pentru Beneficiar a serviciilor de regie artistică din cadrul evenimentului „Vreme trece,vreme vine”, în schimbul remunerației, menționate la art. 3 din prezentul contract”, adică 32.511 de lei, aproximativ 6.700 de euro. Din această sumă, Miculescu a încasat 5.851 de lei brut, reprezentând „regia” evenimentului.

Veniturile fostului director

Cât a fost director general al Radio România Actualități, până în 2017, Miculescu câștiga 219.000 de lei pe an, adică 18.000 de lei pe lună. Soția sa, ambasador și reprezentant al României la ONU, 102.000 de dolari pe an. 

Fostul director general al Radio România Actualități este recunoscut pentru desele deplasări în străinătate. Presa a relatat că acesta a făcut, în doi ani, 30 de deplasări externe una singură fiind zbor la clasa economic, restul fiind la business class, toate plătite din bani publici. Deplasările lui Miculescu au costat 462.000 de lei.

Soții Ovidiu și Simona Miculescu în Singapore. (foto: Facebook/Simona-Mirela Miculescu)

În tinerețe, Miculescu a fost recrutat de Securitate, dar nu a fost declarat colaborator. „Domnia sa a fost recrutat la data de 27.03.1987 pentru apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participă la activități protocolare.

A semnat un angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ Adrian. Direcția de specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către domnul Miculescu Ovidiu”, se arată în adeverința de necolaborare a Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS).

Incompatibil dar de neclintit

În februarie 2017, Miculescu a a fost declarat incompatibil de instanța supremă după ce a respins ca nefondat, recursul declarat de acesta, împotriva unei sentințe din 2014 a Curții de Apel ce confirmase că a fost in incompatibilitate timp de doi ani. Miculescu a refuzat permanent să demisioneze, după ce ANI l-a declarat incompatibil în 2013 întrucat ocupase, simultan, funcția de membru în CA al SRR și cea de șef în cadrul Societății Naționale de Radiocomunicații (SNR).

Întrebat cum a reușit să obțină finanțarea de la ICR și dacă a fost mulțumit de rezultatele proiectului „Vreme trece, vreme vine”, Miculescu ne-a declarat că aceasta a fost prima colaborare directă cu instituția condusă de Mirel Taloș și că din punctul său de vedere spectacolul a meritat banii, fiind vorba de Eminescu.

„A fost o manifestare în regulă, decentă, cu actori și muzicieni foarte buni, ceva ce ar trebui să se facă în fiecare an pentru Eminescu. An de an, după 16 ianuarie, Eminescu e uitat. Am propus această chestie conform procedurilor lor. Nu știam dacă se va aproba, este primul proiect direct pe care-l fac cu ICR-ul. În situația actuală, proiectele culturale trebuie să se întâmple, într-un fel sau altul”, ne-a declarat fostul șef al Radioului Public.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate