marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiEpidemia de coronavirus i-a făcut pe români să economisească

Epidemia de coronavirus i-a făcut pe români să economisească

Epidemia de coronavirus i-a făcut pe angajaţii români să-şi limiteze cheltuielile la strictul necesar şi să încerce să economisească mai mult, potrivit unui sondaj realizat de BestJobs. Mai mult, doi din trei vor să păstreze acest obicei şi după pandemie.

Printre obiceiurile dobândite în ultima perioadă pe care angajaţii au în plan să le păstreze se numără şi grija mai mare pentru sănătate şi timpul petrecut în natură, alături de cei apropiaţi (60%).

Alţi 48% s-au obişnuit, totodată, să evite zonele aglomerate şi:

  • să facă mai mult sport (39%),
  • să gătească mai des acasă (35%),
  • să continue să lucreze remote cât mai mult posibil (32%)
  • să cumpere preponderent online (25%). 

De altfel, 65,5% dintre cei chestionaţi afirmă că vor să menţină un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională, motiv pentru care intenţionează să pună mai puţină presiune pe ei (32%) şi să prioritizeze viaţa personală în locul carierei (27%).

La capitolul achiziţii pe care le-au amânat sau redus în pandemie şi vor continua să le limiteze şi în perioada următoare:

  • 48% dintre respondenţi menţionează hainele,
  • 45% au renunţat la călătorii şi vacanţe,
  • 44% s-au abţinut să cumpere electronice şi electrocasnice,
  • 33% spun că au limitat achiziţiile pentru hobby-uri. 

Totuşi, în perioada următoare, 33% dintre angajaţii români au în plan să crească cheltuielile pentru concedii şi 28% pentru serviciile de îngrijire personală.

Din perioada izolării, 30% dintre cei chestionaţi spun că le lipseşte timpul petrecut alături de cei apropiaţi, în timp ce 27,6% menţionează starea de siguranţă pe care au simţit-o, fiind mai puţin expuşi riscului de infectare.

Recrutările se fac online

„Starea de urgenţă a topit şi nişte idei preconcepute. 33% dintre angajaţii români şi 40% dintre angajatorii care au răspuns sondajului BestJobs consideră că recrutarea post-Covid 19 se va face aproape în totalitate online. În acelaşi timp, 29% dintre angajaţi şi 15% dintre angajatori cred că în procesul de recrutare va fi necesar, pe lângă CV, şi un video de prezentare, iar un sfert dintre angajaţi şi 35% dintre angajatori se aşteaptă să fie introduse şi teste mai amănunţite de aptitudini. În plus, firmele respondente subliniază că recrutarea se va face în principal pe bază de recomandări de la angajaţii existenţi (22,5%)”, spun cei de la BestJobs. 

De altfel, mai mult de jumătate dintre angajatorii români (55%) se pregătesc să reziste într-un mediu de afaceri post-Covid 19 mai ostil, dar afirmă că vor menţine un mix între promovări interne în poziţii de management şi recrutare de candidaţi din extern (50%). Totodată, cei mai mulţi (35%) spun că vor păstra în mare parte stilul de muncă remote din ultimele luni şi vor continua să dezvolte componenta online a businessului (34%).

Când vine vorba de impactul pandemiei asupra pieţei muncii din România, şi angajaţii (82%) şi angajatorii (70%) pun pe primul loc creşterea numărului şomerilor, urmată de scăderea salariilor şi reducerea beneficiilor extrasalariale. Dacă angajatorii au observat că a crescut numărul celor care vor să-şi schimbe jobul (25%) şi candidaţii sunt mai uşor de găsit (30%), 65% dintre angajaţii care au răspuns sondajului Bestjobs au constatat că joburile sunt mai greu de găsit.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate