marți, mai 21, 2024
AcasăAgenda ZileiEvreii ultrareligioși din secta Satmar, cu perciunii în vânt, vor merge în...

Evreii ultrareligioși din secta Satmar, cu perciunii în vânt, vor merge în pelerinaj la Sighet ca arabii la Mecca

Cîteva sute de evrei ultrareligioși cu perciunii în vânt, care aparțin unei secte conservatoare numită Satmar Hasidim, și-au făcut cuib în Sighetu Marmației și au început să se adune aici, începând de joi, venind din toate colțurile lumii. Sectanții evrei au dat buluc în Sighet la două zile după ce Camera Deputaților vota, în unanimitate, introducerea unei noi discipline școlare numite ”Istoria evreilor. Holocaustul”. Interesant este că în Sighetul Marmației erau, în 2011, doar 11 evrei.

Una dintre cele mai mari sinagogi din Europa de Est a fost inaugurată, vineri, în cadrul unui complex evreiesc din Sighetul Marmației, iar la eveniment au participat sute de evrei hasidici sosiți din New York, Paris, Londra, Frankfurt și de prin alte locuri ale lumii.

Sinagoga a fost construită pe locul Marii Sinagogi Ortodoxe, fost sediu al dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind la acea vreme şi una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. Vechea Sinagogă a fost distrusă de trupele naziste în momentul retragerii, în octombrie 1944.

„Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcție a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o școală iudaică și un hotel. În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate”, a declarat Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației.

Secta căreia-i aparțin evreii fundamentaliști n-a reușit, se pare, să-și găsească refugiul într-o altă parte a lumii, nici măcar în Israel, de vreme ce s-au pripășit tocmai în Sighetul românesc.

Potrivit presei, rabinul șef a comunității hasidice din New York, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmației.

Comunitatea hasidică Sătmar consideră Sighetu Marmației un oraș sfânt care va deveni un loc de pelerinaj pentru evreii hasidici din întreaga lume.

Deloc întâmplător, cu două zile înaintea afluxului sectanților evrei ultrareligioși de la Sighet, Camera Deputaților vota în unanimitate, la București, introducerea unei noi discipline școlare în învățământul liceal românesc, intitulată ”Istoria evreilor. Holocaustul”.

Potrivit ziarului Graiul Maramureșului, la recensământul din 2011, în Sighet erau doar 11 evrei, deși istoria ne vorbește de cifre impresionante.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate