vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiFondatorii BioNTech: Corona va deveni o infecție virală controlabilă

Fondatorii BioNTech: Corona va deveni o infecție virală controlabilă

Fondatorii BioNTech, soții Ozlem Tureci și Ugur Sahin, afirmă, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că virusul va căpăta în anii următori statutul deținut de virușii gripali, împotriva cărora unii oameni se vaccinează o dată sau de două ori pe an, iar alții nu. ”Corona va deveni o infecție virală controlabilă”, au mai spus fondatorii BioNTech, în dialog cu DW.

Întrebată ce se va întîmpla mai departe și când se va sfârși pandemia, Ozlem Tureci susține că se va reveni la o stare de normalitate, pe baza imunității, corona devenind o infecție virală controlabilă.

”Este o întrebare grea, pentru că în fiecare zi învățăm ceva nou despre virus, de exemplu cum reacționează la vaccinuri. Aceste cunoștințe sunt necesare pentru a putea estima când se va termina pandemia. Dar ceea ce putem afirma deja acum cu siguranță este că, treptat, se va instaura o nouă normalitate.

Resimțim deja acum acest lucru. Învățăm să trăim cu virusul. Mulți dintre noi sunt deja vaccinați și se vor obține mai multe libertăți. Se va instaura o normalitate în care, pe baza imunității, noi părți din populație vor putea acționa mai liber.

Vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori, dar vom găsi și răspunsuri la chestiunile care sunt încă neclare. Viitorul va arăta, de exemplu, dacă vor apărea noi variante ale virusului, imune la vaccinurile de până acum, și dacă vaccinurile vor trebui adaptate.

Virusul va căpăta în anii următori statutul deținut de virușii gripali, împotriva cărora unii oameni se vaccinează o dată sau de două ori pe an, iar alții nu. Corona va deveni o infecție virală controlabilă” – a declarat Tureci.

Pe de altă parte, potrivit lui Ugur Sahin, BioNTech face deja teste cu variante de vaccin pe un număr redus de voluntari, pentru a le putea adapta, în caz de nevoie, la noile variante ale virusului.

”Testăm în prezent variante de vaccin pe un număr relativ redus de voluntari. Un studiu pe marginea variantei sud-africane Beta este aproape finalizat, altul pentru varianta Delta este în curs, în principal pentru strângerea de date.

Nu există pe moment necesitatea de a modifica vaccinul. Dar vrem să arătăm că putem produce și testa clinic și alte variante de vaccinuri și că și acestea sunt la fel de sigure precum cel utilizat în prezent.

Dacă va apărea în anii următori o variantă nouă de virus, la care trebuie adaptate vaccinurile, vom putea să o facem rapid, pentru că stăpânim deja procesul necesar în acest sens. Ne vom pregăti în liniște pentru eventualitatea necesității de a adapta vaccinul la fiecare doi ani la noile variante ale virusului” – a declarat Ugur Sahin.

Referitor la cei care resping vaccinarea, Sahin a declarat că le recomandă să se informeze din mai multe surse. Pe de altă parte, el răspunde și celor care susțin că vaccinul este obținut porintr-o tehnologie nouă și că nu se cunosc încă eventualele efecte adverse întârziate.

”Vaccinurile sunt foarte bine suportate în principiu – vaccinurile sunt unele din cele mai mari realizări ale omenirii. Fără vaccinuri, societatea noastră nu ar fi atins gradul de dezvoltare din ziua de azi. Iar vaccinul nostru se bazează pe o tehnologie nouă, dar una pe care noi o stăpânim bine, pentru că ea există deja de 30 de ani.

Vaccinul nostru nu a apărut așa pur și simplu, ci se bazează pe o biomoleculă care se află în fiecare celulă din corpul nostru. Nu introducem nimic străin în organism și ne bazăm pe un cadru științific foarte solid, după ce s-a investit mai bine de 30 de ani în cercetarea aferentă. De aceea am putut dezvolta atât de rapid acest vaccin” – a mai declarat Ugur Sahin pentru DW.

Interviul complet cu fondatorii BioNTech, aici.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate