sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneFostul ofiţer FSB Igor Ghirkin, care a ajutat la anexarea Crimeei în...

Fostul ofiţer FSB Igor Ghirkin, care a ajutat la anexarea Crimeei în 2014, spune că soldaţii ruşi de pe front sunt nemulţumiţi de comandanţii lor

Unii dintre ofiţerii ruşi care luptă în Ucraina sunt nemulţumiţi de conducerea armatei şi de preşedintele Vladimir Putin din cauza modului deficitar în care este dus războiul în Ucraina, susţine Igor Ghirkin, un fost agent FSB care a ajutat la anexarea Crimeei în 2014 şi la antrenarea miliţiilor proruse din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Igor Ghirkin a fost condamnat luna trecută, în absenţă, de judecătorii olandezi, la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, când şi-au pierdut viaţa 298 de oameni.

Într-o filmare de o oră şi jumătate, Igor Ghirkin susţine că a vizitat frontul din Ucraina şi face o analiză dură a modului în care se duce războiul: „Capul peştelui este de-a dreptul putred”, susține el, făcând aluzie la zicala „Peştele de la cap se-mpute”

În Rusia, notează Reuters, criticile publice directe la adresa lui Vladimir Putin sunt rare, dar bloggerii naţionalişti s-au plâns deschis despre desfăşurarea războiului, deranjaţi în special de înfrângerile costisitoare ale Rusiei în regiunea ucraineană Harkov, în septembrie.

Igor Ghirkin susţine, după ce a vizitat frontul, că există o anumită nemulţumire faţă de vârfurile de comandă şi spune că armata rusă are nevoie de o reformă şi de un aport de oameni competenţi care să poată conduce o campanie militară de succes. Unii militari de la nivelurile medii ale armatei, spune Ghirkin, şi-au exprimat deschis nemulţumirea faţă de ministrul apărării, Serghei Şoigu, şi chiar faţă de Vladimir Putin.

„Nu sunt doar eu. Oamenii nu sunt deloc orbi şi surzi: oamenii de acolo, de la nivel mediu, nici măcar nu-şi ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa preşedintelui sau a ministrului apărării”, declară Ghirkin.

Rusia, spune el, nu dispune de rachete tactice eficiente şi nu este clar nici dacă ar putea produce suficiente, plus că nu a reuşit să stabilească o superioritate aeriană din cauza apărării aeriene ucrainene. „Ministerul nostru al Apărării a dormit pur şi simplu, în timp ce întreaga lume a trecut la o nouă tactică aeriană”, afirmă el.

Ministerul rus al Apărării nu a avut nicio reacţie faţă de comentariile lui Ghirkin, care l-a criticat în repetate rânduri pe Şoigu pentru înfrângerile de pe câmpul de luptă.

La scurt după invazia din Ucraina, Rusia a adoptat legi care prevăd pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru acţiuni interpretate ca discreditând forţele armate, sau până la 15 ani pentru diseminarea de informaţii false în mod deliberat. Chiar vineri opozantul rus Ilia Iaşin a fost condamnat în baza acestor legi la aproape nouă ani de detenţie.

Niciuna din părţi nu oferă date cu privire la pierderile suferite, dar generalul cu gradul cel mai înalt din Statele Unite estima, la 9 noiembrie, că Rusia şi Ucraina au avut fiecare peste 100.000 de soldaţi ucişi sau răniţi. Bilanţul victimelor civile este necunoscut.

Săptămâna trecută, Putin a folosit cuvântul „război” pentru a descrie conflictul, al cărui început datează din 2014, când, după ce un preşedinte pro-rus a fost răsturnat de la putere la Kiev în revoluţia ucraineană intitulată Euromaidan, Rusia a anexat Crimeea, iar forţele separatiste susţinute de Moscova au început lupte în estul Ucrainei.

Putin prezintă agresiunea din Ucraina drept „operaţiune militară specială” şi un moment de cotitură în care Rusia înfruntă în sfârşit Occidentul arogant, condus de Statele Unite, după decenii de umilinţă de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Rusia, spune Putin, îi apără pe ruşii din Ucraina împotriva unui Occident decadent care, în cele din urmă, vrea să ciopârţească resursele vaste ale Rusiei şi să şteargă civilizaţia rusă.

Occidentul, susţine şi Igor Ghirkin, a vrut să alimenteze o situaţie revoluţionară în Rusia asemănătoare cu Revoluţia din februarie 1917, când ţarul Nicolae al II-lea a abdicat pe fondul furiei populare şi a elitelor din cauza eşecurilor Rusiei în Primul Război Mondial.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele cataloghează drept un război de ocupaţie de tip imperial. Kievul promite, la rândul său, că va lupta până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate