joi, februarie 22, 2024
AcasăAdministrație publicăGuvernul nu va putea să modifice prin OUG „legile din Parlament”

Guvernul nu va putea să modifice prin OUG „legile din Parlament”

Guvernul nu va putea să modifice prin OUG și hotărâri termenele de intrare în vigoare a legilor votate de Parlament, se arată într-un proiect legislativ depus la Camera Deputaţilor. 

Proiectul legislativ a fost făcut de mai mulţi parlamentari de la Partidul Mişcarea Populară și vorbește despre Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor care ar urma să se completeze cu un nou text care stipulează că Executivul nu va putea prin hotărâri, ordonanţe, ordonanţe de urgenţă să adopte modificări cu privire la termenele de intrare în vigoare a legilor votate de Parlament. 

Proiectul de lege este iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă şi semnat, printre alţii, de Eugen Tomac, Robert Turcescu, Corneliu Bichine.

Conform expunerii de motive a actului normativ, Parlamentul este o autoritate legislativă primară, ale cărei politici statuate prin normele juridice adoptate cu caracter de lege nu pot fi eludate de Guvern. 

„Un exemplu elocvent este intervenţia abuzivă a Guvernului ca prin acte care emană de la acesta să amâne intrarea în vigoare a unor legi adoptate de Parlament, deşi mecanismul legal de adoptare a oricărui proiect de lege permite acestuia să îşi expună punctul de vedere. Acest mod de legiferare a Guvenului se realizează cu încălcarea dispoziţiilor art. 108, alin. 2 din Constituţie, doar Parlamentul putând fi autoritatea unică care îl poate împuternici pe acesta să reglementeze anumite aspecte prin acte normative, interpretare întărită şi de opinia CCR”, au afirmat semnatarii proiectului în motivarea respectivă.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate