marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiINS: Economia României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3 față de...

INS: Economia României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3 față de trimestrul 2

Economia României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3 față de trimestrul 2, dar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6,0% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor INS. 

În perioada 1 ianuarie – 30 ianuarie 2020, PIB-ul României a scăzut, comparativ cu perioada aceeasi perioadă din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut
trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de
instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de
colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea
informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult
posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi”, spun oficialii INS.

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut în trimestrul III 2020 a înregistrat o scădere cu 6,0%. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 364 din 9 octombrie 2020.

Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate