luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiInstitutul Revoluției lui Iliescu: Andrei Ursu - demis pentru că nu deţine...

Institutul Revoluției lui Iliescu: Andrei Ursu – demis pentru că nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie (IRDD) 1989 a precizat, vineri, că Andrei Ursu, demis din funcţia de director ştiinţific al instituţiei, nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric.

„Având în vedere interesul deosebit al opiniei publice faţă de situaţia creată în cadrul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, privind demiterea domnului Andrei Ursu din funcţia de director ştiinţific, Colegiul Naţional, ca organ deliberativ de conducere al Institutului, precizăm că domnul Andrei Ursu a fost numit în funcţia de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, în baza CV-ului din care reiese faptul că este „Cercetător al istoriei comunismului” şi „Cercetător acreditat CNSAS din anul 2015”. Verificările ulterioare au dovedit că domnul Andrei Ursu nu deţine titlul de cercetător şi nici studii în domeniul istoric. În legătură cu acestea, Ministerul Muncii şi Comisia de Muncă din Parlamentul României au precizat că, pentru ocuparea funcţiei de director ştiinţific, este obligatoriu titlul de Cercetător Ştiinţific gradul 2″, se arată într-un comunicat de presă al IRRD 1989, potrivit Agerpres.

Andrei Ursu (dreapta), alături de Cazimir Ionescu (centru) și Petre Roman (stânga)

Ca urmare a constatării incompatibilităţii între pregătirea profesională a lui Andrei Ursu şi cerinţele legale necesare ocupării funcţiei de director ştiinţific al Direcţiei de Cercetare, pe care acesta nu le îndeplineşte, s-a impus eliberarea sa din funcţie, a mai precizat instituţia.

„Contrar celor apărute în mass-media, Colegiul Naţional a aprobat cu unanimitate de voturi „Programul de cercetare” propus de directorul ştiinţific, Andrei Ursu, în baza căruia şi-a desfăşurat activitatea Direcţia de Cercetare în anul 2022. Deoarece în funcţionarea Institutului Revoluţiei au fost reclamate unele deficienţe de ordin administrativ şi juridic, acestea vor face obiectul unei analize şi unui audit extern, iar concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice”, a adăugat sursa citată.

Asociaţia Urmaşilor Eroilor din Decembrie 1989 a criticat, recent, demiterea lui Andrei Ursu şi a echipei de cercetători şi a susţinut că „se încearcă blocarea cercetării în cadrul Institutului Revoluţiei”.

Pe 30 noiembrie, Libertatea a scris că Emilian Cutean, omul lui Ion Iliescu, l-a dat afară pe Andrei Ursu, directorul științific, adus de Petre Roman din SUA. Ursu a susținut că este înlăturat în mod abuziv din instituția unde a condus o echipă de cercetători care a analizat Dosarul Revoluției.

În replică, Emilian Cutean a susținut că nu a făcut presiuni asupra lui Ursu, dar că acesta nu poate ocupa o funcție de conducere în cercetare fără să aibă doctorat.

Andrei Ursu a fost adus în toamna anului trecut ca director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, lucru considerat o surpriză, în contextul în care institutul era controlat de oamenii lui Ion Iliescu, iar fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu s-a aflat după 1989 de cealaltă parte a baricadei.

Întregul colectiv al Direcției de Cercetare de la Institutul Revoluției, format din Andreea Bădilă, Luciana Jinga, Dumitru Lăcătușu și Adrian Stoica, a anunțat că își va depune demisia dacă Andrei Ursu nu va reveni în funcția de director științific al institutului, au precizat surse din interiorul instituției pentru Libertatea, pe 5 decembrie. Totodată, membrii Consiliului Ştiinţific al IRRD au amenințat că vor demisiona în bloc vineri, 9 decembrie, dacă secretarul general Emilian Cutean nu va fi demis de la conducerea Institutului, potrivit aceleiași publicații.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate