luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiIohannis către pensionari: Nu vă expuneți inutil unui risc uriaș

Iohannis către pensionari: Nu vă expuneți inutil unui risc uriaș

„Nu vă expuneți inutil unui risc uriaș”, acesta este mesajul principal pe care președintele României a vrut să-l transmită bătrânilor din România. 

„Dragi pensionări, nu vă expuneţi inutil unui risc uriaş, limitaţi orice deplasare în afara domiciliului, cu excepţia celor de strictă necesitate. Este singura cale prin care puteţi să vă protejaţi şi să îi protejaţi şi pe ceilalţi de boala şi suferinţa pe care le provoacă acest virus”, a spus şeful statului.

Toate datele arată – şi situaţia de până în prezent din România o confirmă – că noul coronavirus are o particularitate aparte şi poate fi letal într-o proporţie mult mai mare pentru persoanele în vârstă faţă de cele tinere. În ţările puternic afectate de noul virus majoritatea covârşitoare a deceselor s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Nu vă expuneți inutil unui risc uriaș

Preşedintele Iohannis a făcut apel şi la menţinerea distanţei sociale.

„Dragi români, într-o cumplită ironie a sorţii, a-i ajuta pe ceilalţi înseamnă astăzi şi în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud şi paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menţinerea distanţării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem în aceste zile mare grijă de părinţii şi bunicii noştri, dar de la distanţă. Acum este momentul să fim puternici şi solidari. Depinde de noi, de modul în care înţelegem să ne respectăm şi să îi respectăm pe ceilalţi să depăşim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile şi în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră şi protejându-i pe cei de lângă noi”, a afirmat el.

Potrivit președintelui, este nevoie de respectarea cu stricteţe a regulilor şi recomandărilor autorităţilor.

„Procedând responsabil, respectând cu stricteţe regulile şi recomandările autorităţilor, câştigăm timp preţios şi ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectaţi. Stând acasă îi ajutăm pe medicii noştri să le ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm şi mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriaşă! Fiecare zi în care, prin comportamentul şi atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecţiei este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toţii activităţile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide”, a mai afirmat şeful statului.

Apel la responsabilitate 

Klaus Iohannis a mai cerut politicienilor să fie responsabili și să nu prelungească această criză prin răfuieli politice.

„Să fim responsabili şi să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea. În aceste momente dramatice, cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleşi locali, de a folosi criza de coronavirus în bătălia electorală. Nu este momentul răfuielilor politice. A încerca să câştigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător şi o lipsă de responsabilitate de neimaginat”, a spus Iohannis.

El a subliniat că gravitatea situaţiei este fără precedent şi este nevoie de unitate.

„Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toţi cetăţenii români, indiferent că sunt sănătoşi sau bolnavi, au dreptul la protecţie din partea statului român. Şi vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăşi cu bine această grea încercare”, a mai spus şeful statului. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate