Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnyk, a acuzat duminică Germania de ipocrizie, după refuzul declarat al acesteia de a sprijini Ucraina cu armament sau muniție pentru autoapărare.
Melnyk a scris pe Twitter că Germania refuză să vândă armament defensiv Ucrainei, pentru a se apăra ”împotriva invaziei militare ruse”, în timp ce în 2020 ar fi încălcat embargoul impus de UE și a vândut în Rusia componente cu dublă utilizare, potențial utilizabile militar, în valoare de 366 milioane de euro.
German Hypocrisy
👉🏻NO weapons for Ukraine‘s self-defence against Russian military invasion
BUT
👉🏻 366 million € (!) 🇩🇪exports of dual-use goods to Russia in 2020 alone which can be destined to boost weapons production (Nr. 4 on export list). Irrespective of EU santions‼️ https://t.co/LsxfSw7wUI— Andrij Melnyk (@MelnykAndrij) February 13, 2022
Ieșirea dură a diplomatului ucrainean vine la două săptămâni după ce Germania a întărit faptul că nu va vinde arme Ucrainei ca să nu irite Moscova. În schimb, ministrul german al Apărării a promis Ucrainei, că-i va furniza 5.000 de căști militare, anunț ce a provocat furia Kievului.
Ucraina acuză constant Germania că este de partea Rusiei pentru că are nevoie de gazele naturale livrate de Gazprom.
Într-adevăr, potrivit Welt, în 2020, Ministerul Federal al Economiei a eliberat 673 de licențe pentru exportul de așa-numite bunuri cu dublă utilizare, care pot fi folosite în scopuri militare, având ca țară de destinație Rusia. Valoarea totală a acestora a fost de 366 de milioane de euro.
Bunurile cu dublă utilizare sunt bunuri care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare. Acestea includ mașini care pot fi utilizate în producția de arme, tehnologie pentru construcția de avioane sau anumite substanțe chimice.
Volumul mare al acestor livrări din Germania este surprinzător, deoarece de la anexarea Crimeei în 2014, conform unui regulament al UE, unor astfel de exporturi în Rusia s-au aplicat criterii mai stricte decât în alte țări. Prin urmare, se pune întrebarea dacă autoritățile germane de omologare examinează acest lucru suficient de amănunțit – dezvăluie publicația germană Welt.