sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiIsraelul anunță încetarea reciprocă și necondiționată a focului cu Hamas în Fâșia...

Israelul anunță încetarea reciprocă și necondiționată a focului cu Hamas în Fâșia Gaza. Armistițiul intră în vigoare vineri dimineață, la orele 02:00

Cabinetul de securitate israelian a aprobat, joi seara, încetarea „reciprocă și necondiționată” a focului în conflictul cu organizația Hamas din Fâșia Gaza. Egiptul este țara care a mediat încetarea ostilităților. Potrivit presei israeliene, armistițiul intră în vigoare vineri dimineață, la ora locală 2:00.

”Cabinetul de securitate „a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor de securitate, a șefului de personal al IDF, șefului Shin Bet, șefului Mossad și șefului Consiliului de Securitate Națională, de a accepta inițiativa egipteană pentru o încetare a focului bilaterală fără nicio condiție, care va intra în vigoare mai târziu”, se afirmă într-o declarație a biroului primului ministru, informează The Time of Israel.

În același timp însă, potrivit ministrului apărării Benny Gantz, „conducerea politică subliniază că realitatea de pe teren va determina viitorul operațiunii”, ceea ce înseamnă că israelienii vor respecta principiul ”liniștea va fi tratată cu liniște”

Un oficial Hamas a confirmat pentru Reuters că s-a ajuns la încetarea „reciprocă și simultană” a focului cu Israelul. Înaltul oficial al Hamas, Osama Hamdan, a declarat pentru canalul de știri libanez Al-Mayadeen că încetarea focului va intra în vigoare la ora 2 dimineața.

Hamdan a spus că Hamas a primit asigurări cu privire la politica israeliană față de șeicul Jarrah și Muntele Templului din Ierusalimul de Est.

Hamdan a spus că Hamas a primit asigurări cu privire la politica israeliană față de șeicul Jarrah și Muntele Templului din Ierusalimul de Est.

Potrivit Time of Israel, grupurile teroriste palestiniene au legat declanșarea ostilităților din Gaza de tulburările din Ierusalim legate atât de rugăciunea de pe Muntele Templului, în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan, cât și de evacuarea anunțată a mai multor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah.

Într-o declarație publicată după întâlnirea care a pus capăt ostilităților, ministrul apărării Gantz a lăudat „realizările militare fără precedent în ceea ce privește forța, precizia și importanța strategică în lupta împotriva grupurilor teroriste din Fâșia Gaza” în timpul celor 11 zile de conflict armat.

Gantz a declarat că armata a rămas în alertă maximă pentru atacuri suplimentare din Gaza și, repetând declarația PMO, a spus că „realitatea din teren va dicta continuarea operațiunii”.

Potrivit aceleiași surse, Hamas ”și alte grupări teroriste din Gaza” ar fi lansat, începând din 10 mai, aproape 3.700 de rachete asupra Israelului, forțând uneori oamenii care locuiesc în apropiere de Fâșia Gaza să se refugieze non-stop în adăposturi pentru bombe. Ca răspuns, Israelul a desfășurat la rândul său o amplă campanie de bombardament în Fâșia Gaza.

Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, spune că 232 de persoane, inclusiv peste 66 de minori, au fost uciși de rachetele israeliene în ultimele 10 zile. Potrivit IDF, peste 120 dintre cei uciși erau membri ai Hamas și peste 25 erau membri ai Jihadului Islamic Palestinian.

IDF afirmă, de asemenea, că unele dintre victimele civile din Gaza au fost ucise de rachetele proprii ale grupurilor teroriste care au căzut la scurt timp de la lansare și au explodat în Gaza.

Douăsprezece persoane din Israel, inclusiv un băiat de 5 ani și o fetiță de 16 ani, au fost uciși de rachete, iar sute au fost rănite.

Cu puțin înainte de anunțarea încetării focului, Casa Albă a spus că președintele Joe Biden a vorbit joi mai devreme cu omologul său egiptean, Abdel-Fattah el-Sissi.

Într-o declarație publică se afirmă că cei doi lideri au discutat despre „eforturile de realizare a unei încetări a focului care va pune capăt ostilităților actuale din Israel și Gaza”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate