sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiJurnalistul Alex Costache a câștigat procesul cu infractorul Daniel Dragomir, care-l acuzase...

Jurnalistul Alex Costache a câștigat procesul cu infractorul Daniel Dragomir, care-l acuzase că e ”agent” al SRI

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză jurnalistului G4media/Știrile TVR Alex Costache în procesul intentat fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat pentru corupție și fugit în Italia, după ce acesta a scris despre ziarist că este ”agentul Alex Costache de la TVR (plătit de două ori din bani publici, și de la TVR și de la SRI)”, potrivit deciziei instanței, transmite G4Media.

„Decizia nu este definitivă, dar este executorie, putând fi atacată de Daniel Dragomir cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Recursul în civil este o cale extraordinară de atac„, a declarat pentru G4media.ro avocata Nicoleta Popescu. Avocata este cea care l-a reprezentat pe jurnalist în procesul cu fostul ofiţer SRI. Nicoleta Popescu este şi cea care a câştigat la CEDO procesele deschise de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi judecătoarea Camelia Bogdan, precum şi multe cauze interne privind drepturile omului.

În motivare, judecătoarele Liliana Ion-Chiriță și Crina Bianca Trămândan au arătat că fostul ofițer SRI a făcut aceste afirmații în public (pe facebook și pe blogul personal, preluate apoi în presă) ”fără bază probatorie factuală întemeiată” și ”cu rea-credință”, ”din răzbunare”, cu scopul ”de a-l expune pe reclamant disprețului public” și de a-i afecta reputația ”sub aspectele vieții private și socio-profesionale” pentru că jurnalistul a scris despre problemele penale ale fostului ofițer SRI.

Instanța a apreciat că fostul ofițer SRI ”nu era jurnalist la data faptelor, ci numai se folosea public de o fostă calitate a lui de lucrător în cadrul Serviciului Român de Informații”, prin urmare nu i s-ar fi aplicat principiul bunei-credințe apărat de CEDO în cazul jurnaliștilor, ”dacă s-ar fi putut reține vreo bună credință a pârâtului (Daniel Dragomir – n.r.)”.

În consecință, Curtea de Apel București l-a obligat pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir ”să publice pe cheltuiala sa, pe blogul său și pe pagina sa de Facebook, hotărârea, la data rămânerii ei definitive”. În plus, instanța a acordat jurnalistului ”2.100 lei daune morale” și l-a obligat pe fostul ofițer SRI să-i achite jurnalistului ”3.060 lei cheltuieli de judecată în apel”. Decizia nu este defintivă, dar executorie, putând fi atacată de Daniel Dragomir cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În primă instanță, la Tribunalul București, jurnalistul a pierdut procesul intentat fostului ofițer SRI Daniel Dragomir. Judecătoarea Andreea Cristina Bănică Tudor de la Tribunalul Capitalei a considerat că afirmațiile lui Dragomir se înscriu în sfera unui ”drept la replică” față de articolele scrise de jurnalist despre el, iar în cazul unor persoane particulare, așa cum este Daniel Dragomir, ”exigențele CEDO aplicabile în materie privitoare la ”furnizarea unei baze reale și suficiente” nu pot fi reținute”.

În plus, nu ar fi nimic discreditant să spui despre un jurnalist că este agent/ofițer SRI, ”asocierea calității de jurnalist cu cea de agent/ofițer SRI necomportând în sine un caracter de natură să discrediteze vreuna dintre cele două profesii”.

În octombrie 2018, jurnalistul Alex Costache l-a acționat în judecată pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir după ce acesta, începând cu vara lui 2017, a început o așa zisă campanie împotriva jurnaliștilor care sprijină anticorupția și statul de drept și despre care susținea că ar fi agenți ai ”rețelei deontologilor” coordonată de generalul SRI Dumitru Dumbravă. Totul a culminat în ianuarie 2018 când Dragomir a scris despre jurnalist că este ”agentul Alex Costache de la TVR (plătit de două ori din bani publici, și de la TVR și de la SRI).”

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate