miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiLazea (BNR): Guvernul este răspunzător pentru sănătatea fiecărui cetățean, nu pentru supraviețuirea...

Lazea (BNR): Guvernul este răspunzător pentru sănătatea fiecărui cetățean, nu pentru supraviețuirea fiecărui IMM

Guvernul este răspunzător pentru sănătatea fiecărui cetățean, nu pentru supraviețuirea fiecărui IMM sau intreprinderi, mai ales într-o economie de piață, a declarat Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR).  

„Multe întreprinderi mici şi mijlocii vor dispărea, fără doar şi poate. Haideţi să nu confundăm două principii clare: un stat, un Guvern este răspunzător faţă de sănătatea fiecărui cetăţean al său, dar nu este răspunzător faţă de supravieţuirea fiecărui IMM sau fiecărei întreprinderi mai ales într-o economie de piaţă. Am ajuns în lumea de astăzi să se considere că statul trebuie să salveze toate întreprinderile… Or, unde mai este economia de piaţă în toată chestia asta? România are câteva atuuri faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, care ar putea să o facă să iasă mai bine din criză”, a declarat Lazea.

Guvernul este răspunzător pentru sănătatea fiecărui cetățean 

Potrivit lui, noi nu avem un comerţ exterior atât de dezvoltat precum ţările de la Vişegrad, care sunt mai lovite din acest punct de vedere, noi nu avem un turism care să se bazeze atât de mult pe venirea turiştilor străini, deci o slăbiciune care devine o forţă în actualele împrejurări, şi România are relativ mai puţini angajaţi în microîntreprinderi, ceea ce pare chiar surprinzător faţă de ţările Europei Centrală şi de Est.

Cu alte cuvinte, dacă nu am avea situaţia deficitelor gemene – deficitul fiscal şi deficitul bugetar – care ne trag în jos foarte tare, am avea o şansă să ieşim din criză.

Acesta spune că nu este corect ca unele ţări să spună că „pe data de x mai vom ieşi din criză”, iar acest lucru „ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali”.

„În privinţa evoluţiei pandemiei, probabil că o să avem o evoluţie în W, pentru că, după o primă reluare în lunile de vară, odată cu reînceperea şcolilor în septembrie şi odată cu turismul şi toate celelalte acţiuni care vor fi reluate, aproape sigur vom avea un nou vârf al epidemiei. În acest sens, nu mi se pare corect ce se face acum de către unele ţări, care spun că pe data de „x mai” vom ieşi din criză. Acest lucru ar trebui să fie făcut strict în funcţie de parametrii medicali şi anume de indicatori cum ar fi rata de propagare a bolii. De exemplu, ştiu că sunt ţări cum e Cehia, Norvegia, Austria care au adus boala sub control, unde zi de zi numărul noilor cazuri de îmbolnăvire scade”, mai spune economistul-șef al BNR.

Nu știm când vom ieși din criză

Nu este acelaşi lucru în România sau în Polonia, cu atât mai puţin în Italia sau Spania.

„Aceste ultime ţări nu-şi pot permite să spună că pe 15 mai sau pe 6 mai ieşim din criză. Credem noi că le-a luat două luni chinezilor. De unde ştim cât le-a luat chinezilor, într-adevăr? Prudent mi se pare să laşi ţările care au adus epidemia sub control să iasă din criză şi să vezi cum se manifestă epidemia în acest condiţii”, a afirmat Valentin Lazea.

În ceea ce priveşte economiile în perioada post-criză, va exista o situaţie în care datoriile publice vor creşte, se vor arunca asupra generaţiilor viitoare, iar inflaţia va creşte pe termen lung.

„Vom avea o situaţie în care vor creşte datoriile publice şi se va arunca pisica moartă a datoriilor în mâinile oricărui ar fi să fie. Cu alte cuvinte, se vor socializa pierderile, se vor arunca datorii asupra generaţiilor viitoare, se va intra în defaulturi – nu se vor mai plăti creditorii, inflaţia pe termen lung va creşte şi toate acestea, la urma urmelor, vor avea ca rezultat o fragilitate. Economiile care vor arunca la gunoi principiile şi lucrurile învăţate în sute de ani, cum de altfel le vor şi arunca, vor fi fragile. Aviz şi economiilor occidentale şi celei româneşti care, prin mimetism, va face aceleaşi prostii ca şi occidentalii”, a mai spus Valentin Lazea. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate