miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiLe dă câțiva lei pentru creioane colorate. Neacșu promite: un card pentru...

Le dă câțiva lei pentru creioane colorate. Neacșu promite: un card pentru profesori şi personalul auxiliar cu 1.000 lei în iunie şi 1.500 în octombrie

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.

„Faţă de discuţiile anterioare (…) cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului (…) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente foarte importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată (…) profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

„Este foarte clar în momentul acesta că (…) nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri şi s-a discutat foarte constructiv despre faptul că, în programul de guvernare, (…) prioritatea numărul 1 va fi educaţia. (…) Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată”, a afirmat Neacşu.

El a adăugat că o parte dintre sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică, iar restul sumelor pot avea orice altă destinaţie.

„În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta, o cotă forfetară de 30% poate fi acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”, a explicat Marian Neacşu.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a arătat că ministerul susţine cadrele didactice, însă şi nevoia de a asigura dreptul la educaţie.

„Ministerul Educaţiei va fi întotdeauna alături de cadrele didactice. Preocuparea noastră este, pe de o parte, să susţinem cadrele didactice, pentru că ei au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în acelaşi timp să asigurăm dreptul la educaţie. Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. (…) Cred că salariile personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic trebuie să crească”, a declarat Deca la finalul discuţiilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate