Liberalul Cătălin Predoiu vrea lege pentru salvarea primăriilor de la faliment, astfel că, a depus un nou proiect legislativ de modificare a OG 15/2013 şi a Legii nr.334/10 decembrie 2013.
„Am elaborat acest proiect în urma discuţiilor cu mai mulţi primari care mi-au semnalat următoarea stare de fapt: există cazuri în care s-au aplicat corecţii financiare importante în aplicarea Programului SAPARD, ca urmare a constatării unor nereguli în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice. Subliniez că este vorba de neconformităţi şi nereguli formale, nu de ilegalităţi”, a declarat Predoiu.
În urma acestor corecţii financiare, administraţiile locale sunt obligate să returneze sume importante, la care se adaugă penalităţi, soluţie rigidă şi excesivă în opinia mea.
„Sumele rezultate din corecţiile financiare şi sumele de recuperat ca urmare a stabilirii corecţiilor provoacă disfuncţionalităţi grave în administrarea bugetelor comunităţilor locale, conducând, de cele mai multe ori, la imposibilitatea desfăşurării activităţilor curente.Unele dintre aceste corecţii financiare conduc chiar la situaţii limită, mergându-se până la executarea silită a primăriilor şi a popririi conturilor (Conform Codului de procedură fiscală).De aceea, găsesc oportun şi benefic să rectificăm această legislaţie, astfel încât măsura excesivă a corecţiei şi penalităţilor să nu mai fie aplicată pentru neregularităţi minore şi formale, iar corecţiile să fie preluate la Bugetul de Stat”, a mai spus Predoiu.
De altfel, această soluţie este prevăzută pentru Programul de Mediu de către Ordonanţa Guvernului 15/2013, nu însă şi pentru Programul SAPARD, discriminare neîntemeiată.
El propune, modificarea sus menţionatei Ordonanţe a Guvernului nr.15/2013 în sensul includerii şi a Programului SAPARD în soluţia preluării corecţiilor pentru neregularităţi minore formale la Bugetul de Stat.
În ultimele zile, mai multe primării din țară, în frunte cu Bucureștiul, au început să se plângă că nu mai au bani deloc și prin urmare riscă să intre în faliment. Principala problemă este că nici o administrație nu vrea să dea afară oameni, ci mai degrabă să crească taxele asupra populației.