vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăMarea Britanie semnalează un incident maritim în desfășurare, non-piraterie, în golful Oman

Marea Britanie semnalează un incident maritim în desfășurare, non-piraterie, în golful Oman

Centrul britanic pentru operaţiuni maritime comerciale (United Kingdom Maritime Trade Operations – UKMTO) a anunţat, marţi, că are cunoştinţă de un ”incident” în desfăşurare în largul coastelor oraşului Fujairah din Emiratele Arabe Unite (EAU), potrivit Reuters.

Atenţionarea, bazată pe informaţii dintr-o sursă externă, recomandă prudenţă maximă navelor aflate în zonă, la circa 61 de mile nautice în largul emiratului Fujairah. Centrul britanic afirmă că incidentul în desfăşurare nu este legat de vreo acţiune de piraterie, dar nu a oferit detalii despre nava sau navele implicate.

Însă nava Golden Brilliant, sub pavilion Singapore şi care transportă produse chimice, a transmis marţi după-amiaza în sistemul AIS de monitorizare a traficului maritim mesajul ‘Not Under Command’. Acesta indică faptul că o navă nu poate efectua manevre din cauza unor circumstanţe excepţionale, potrivit Agerpres.

În portul din Fujairah a acostat noaptea trecută petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, după ce joi a fost ţinta unui atac în Marea Arabiei pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile.

Pe 29 iulie, un român, membru al echipajului petrolierului Mercer Street aflat în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului, a fost ucis într-un atac asupra navei, alături de un britanic.

Potrivit unui oficial israelian, petrolierul operat de compania Zodiac Maritime ar fi fost atacat de Iran, cu o dronă.

Atacul asupra navei israeliene ar fi venit ca răspuns la atacul asupra aeroportului militar Dabaa din guvernoratul Homs, situat în nord-vestul Siriei, care avusese loc cu o zi înainte și a fost atribuit forțelor israeliene.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate