marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiMedicii de familie cer renunțarea la utilizarea cardului de sănătate din cauza...

Medicii de familie cer renunțarea la utilizarea cardului de sănătate din cauza numărului mare de pacienți

Medicii de familie cer renunțarea la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară din cauza numărului mare de pacienți, a anunțat Societatea Naţională de Medicina Familiei.

„Reintroducerea utilizării cardului în asistenţa medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micşorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. SNMF solicită, în acest context, renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienţi”, spun medicii SNMF.

La şapte zile de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, au crescut timpii de aşteptare pe holuri şi, implicit, interacţiunea pacienţilor programaţi sau nu, inclusiv a celor cu afecţiuni respiratorii, crescând semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Utilizarea cardului de sănătate ar putea fi interzisă

Totodată, a crescut durata de interacţiune medic-pacient din considerente pur birocratice şi nu prin mărirea timpilor dedicaţi consultaţiei, iar prin funcţionarea greoaie şi uneori lipsa totală a funcţionării sistemului informatic se înregistrează blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare.

„Au fost situaţii în care pacienţii, deprinşi în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiţi să renunţe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alţii au fost nevoiţi să se întoarcă în aceeaşi zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli şi deplasări inutile şi, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire”, explică reprezentanţii SNMF.

Conform acestora, unii pacienţi şi-au întrerupt temporar tratamentele pentru boli cronice, deoarece s-au aflat în imposibilitatea de a-şi ridica reţeta şi nu îşi permit achiziţionarea necompensată a medicamentelor, fie doar şi pentru câteva zile.

În opinia SNMF, cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist îi poate pune în pericol pe toţi cei care lucrează cu cardul.

SNMF subliniază că aceste situaţii apar în condiţiile creşterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secţiilor de terapie intensivă şi, nu în ultimul rând, a înmulţirii accelerate a numărului de decese în rândul pacienţilor cu COVID-19.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate