miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiN-a mers cu drogul violului, nici cu vulpea curioasă, poate merge cu...

N-a mers cu drogul violului, nici cu vulpea curioasă, poate merge cu frauda fiscală: E-mailurile lui Olaf Scholz, cercetate de poliţie

E-mailurile cancelarului german Olaf Scholz au fost investigate în cadrul unei anchete legate de celebrul scandal „CumEx Files”, o fraudă fiscală privind dividendele, a informat luni cotidianul Hamburger Abendblatt, citat de AFP.

Scandalul CumEx este declanșat de publicația germană după ce alte două scandaluri anterioare care l-au vizat pe cancelarul german n-au avut succesul scontat:  cel privind drogul violului și cel privind vulpile curioase de la tomberonul de lângă locuința lui Scholz.

Potrivit jurnaliștilor germani ai grupului media Funke, anchetatorii au examinat în martie e-mailurile demnitarului începând cu data de 1 ianuarie 2015, când Olaf Scholz era primar al Hamburgului (nord), funcţie pe care a păstrat-o până la numirea sa în 2018 ca ministru de finanţe în guvernul fostului cancelar Angela Merkel, relarează Agerpres, care preia AFP.

Scandalul CumEx, o fraudă dezvăluită pentru prima dată în 2017, se referă la o schemă ingenioasă de optimizare fiscală pusă în aplicare de bănci şi care permite investitorilor străini să-şi reducă impozitele pe dividende.

Zeci de persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar în Germania, printre care bancheri, comercianţi, avocaţi şi consilieri financiari. Mai mult de zece ţări sunt vizate.

Printre băncile incriminate s-a numărat şi Warburg din Hamburg, care ar fi trebuit să ramburseze 47 de milioane de euro oraşului-port german, dar municipalitatea a renunţat la aceasta în 2016.

Anchetatorii încearcă să afle acum dacă lideri politici – printre care și Olaf Scholz, pe atunci primar al oraşului – au făcut presiuni asupra administraţiei financiare municipale să nu mai colecteze aceste impozite.

Olaf Scholz urmează să fie interogat din nou vineri la Hamburg de către o comisie parlamentară cu privire la rolul său în această afacere.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat pentru Hamburger Abendblatt că acesta nu era la curent cu ancheta privind e-mailurile sale şi că, „de altfel, nu există nimic de ascuns”.

Decizia de a renunţa la rambursarea sumelor datorate de banca Warburg ar fi fost luată la scurt timp după o discuţie a primarului de atunci, Olaf Scholz, cu Christian Olearius, la acea dată responsabil al băncii, potrivit presei germane.

Olaf Scholz neagă că ar fi făcut presiuni asupra responsabililor fiscului din Hamburg pentru a renunţa la colectarea acestor taxe.

La 21 octombrie 2021, consorțiul de investigații Correctiv care a dezvăluit scandalul fiscal CumEx din 2018, a estimat suma totală fraudată pe parcursul a douăzeci de ani de infracțiuni fiscale nepedepsite la 150 de miliarde de euro.

Aceasta este cea mai mare fraudă fiscală cunoscută din istorie. Cele mai mari sume fraudate au fost din Germania (36 miliarde euro), Franța (33,4 miliarde), Olanda (27 miliarde), Spania (18,9 miliarde), Italia (13,3 miliarde), Belgia (7,5 miliarde), SUA (4,9 miliarde) și Elveția (2,2 miliarde euro).

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate