sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiO nouă tulpină agresivă a Covid-19, apărută în Africa de Sud, îngrijorează...

O nouă tulpină agresivă a Covid-19, apărută în Africa de Sud, îngrijorează omenirea. Are peste 30 de mutații în proteina spike, vizată de vaccinuri

Noua tulpină a coronavirusului apărută în Africa de Sud, B.1.1.529, care pune sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor existente pe piață, a alertat deja comunitatea internațională obligând la luarea unor măsuri pentru a-i încetini răspândirea.

Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, potrivit unui anunț făcut de Ursula von der Leyen, care a precizat că este vorba despre zborurile din toată regiunea sudică a continentului african, nu doar din Africa de Sud.

Singapore și Israel au luat măsuri similare.

Dealtfel, noua variantă a fost deja confirmată la o persoană care a revenit în Israel din Malawi, stat situat în sudul continentului african. Alte două cazuri suspecte privind călători care tocmai s-au întors în țară așteaptă rezultatele testelor.

De asemenea, Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud, potrivit ministrului german în exerciţiu al Sănătăţii, Jens Spah.

Marea Britanie a decis deja să impună restricții de călătorie pentru șase state din Africa.

Astfel, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie consideră că varianta B.1.1.529 este cea mai îngrijorătoare pe care au observat-o și ar putea fi mai îngrijorătoare decât Delta, care a dus la noi valuri de infecție în întreaga lume după apariția sa iarna trecută.

Experții de la Agenția pentru Securitatea Sănătății au ieșit profund îngrijorați după o întâlnire cu omologii lor sud-africani cu privire la cât de repede pare să se răspândească noua tulpină, la doar două zile după ce a intrat în atenția internațională.

Cea mai recentă variantă are mutații care sugerează că poate ocoli imunitatea sau se poate transmite mai rapid. Nu au fost confirmate cazuri în Marea Britanie, iar oamenii de știință ai guvernului nu știu încă dacă poate rezista vaccinurilor.

Tulio de Oliveira, cercetător la Universitatea Stellenbosch, a declarat, la o conferință de presă a guvernului din Africa de Sud, că noua variantă are o “constelație neobișnuită de mutații”, inclusiv mai mult de 30 în proteina spike pe care o vizează vaccinurile. El a spus că aceasta a fost o surpriză.

De Oliveira a spus că încă speră că cea mai recentă variantă se va dovedi a fi o alarmă falsă. El a spus: “Ne-am dori foarte mult să greșim aceste predicții”.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.

„Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii”, a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Africa de Sud a solicitat pentru vineri o întâlnire de urgenţă cu un grup de lucru care se ocupă de evoluţia virusului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru a discuta despre noua variantă.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va reuni vineri pentru a evalua situația epidemiologică ca urmare a identificării noii variante Covid-19 în Africa de Sud, pe fondul temerilor că aceasta ar fi și cea mai agresivă dintre tulpinile noului coronavirus. Ședința OMS va stabili dacă varianta B.1.1.529 este ”una de interes” sau ”una îngrijorătoare”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate