sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăAgenda ZileiOlga Skripnik: Niciun ofițer FSB nu a fost urmărit penal pentru torturarea...

Olga Skripnik: Niciun ofițer FSB nu a fost urmărit penal pentru torturarea deținuților politici din Crimeea ocupată

În cei 7 ani de ocupație, Kremlinul a creat și întărit un sistem represiv în Crimeea ocupată, în care oamenii au fost răpiți și torturați, dar nu există niciun ofițer FSB acuzat pentru asta, a declarat pentru canalul Dom TV șeful grupului pentru drepturile omului din Crimeea, Olga Skripnik.

”Colegii mei au analizat deciziile așa-numitelor „instanțe”, deci, imaginați-vă, în toți acești 7 ani, niciun angajat al FSB nu a fost vreodată urmărit penal pentru că a cauzat vătămări corporale grave” , a spus Skrypnyk.

Activiștii, în special membrii poporului tătar din Crimeea, continuă să fie persecutați în Crimeea ocupată de ruși. Așa-numitele „autorități” efectuează percheziții și detenții ilegale, folosesc tortura și nu se grăbesc să-i elibereze pe deținuți.

În prezent, cel puțin 105 cetățeni ucraineni se află în spatele gratiilor în cazuri fabricate, cu acuzații inventate de autorități, susține activistul Olga Skripnik. Acestea sunt cazuri în care oamenii nu au comis infracțiuni, ci au devenit ostatici ai forțelor de ocupație.

”De exemplu, unul dintre cele mai mari grupuri persecutate este cel al tătarilor și al  musulmanilor din Crimeea, acuzați de participare la Hizb ut-Tahrir (un partid politic pan-islamist internațional declarat în Rusia ca organizație teroristă). Mulți dintre ei sunt activiști cunoscuți. De exemplu, Server Mustafayev. El a fost coordonatorul Solidarității din Crimeea, iar acesta a fost adevăratul motiv al arestării sale, nu ceea ce a declarat oficial FSB.

O metodă foarte populară pentru Rusia este presupusul „spionaj” în favoarea serviciilor secrete, iar unul dintre exemplele recente este cazul jurnalistului Vladislav Iesipenko. El a fost închis tocmai pentru că era jurnalist, nu pentru că era „spion”. Adică, faptul că filma în locuri publice se poate interpreta în orice moment ca „spionaj în favoarea serviciilor secrete ucrainene” – a declarat Skripnik.

De asemenea, un alt caz este cel al lui Halina Tabakova, o femeie în vârstă de 66 de ani care a fost condamnată la 12 ani pentru „spionaj” în favoarea serviciilor secrete din Ucraina, a mai spus activistul.

Toate acestea sunt metode ale unui sistem represiv care s-a dezvoltat de-a lungul a aproape 8 ani în Crimeea.

Skripnik a subliniat că actualele „instanțe” din Crimeea sunt subordonate sistemului rus, bazat pe suprimarea drepturilor și libertăților civile. Astfel, oamenii nu au unde să meargă în căutarea dreptății și corectitudinii.

”Vorbim despre torură, deși nu există niciun caz de tortură de care să fie acuzați ofițerii implicați din FSB. Am găsit doar câteva exemple pentru poliția rusă, dar și aici sunt de genul că un ofițer de poliție l-a bătut pe altul. Ce indică asta? Că acest sistem și-a arondat toate agențiile de aplicare a legii și așa-zisele ”instanțe” din Crimeea, iar oamenii nu au unde să-și caute dreptatea și persoanele care comit infracțiuni grave precum tortura și răpirea, rămânînd nepedepsite de 7-8 ani” – mai afirmă activistul pentru drepturile omului din Crimeea.

Persecuția din partea ocupantului rus continuă în cazul mitingurilor, deși patriotii încearcă acum să organizeze mai puține mitinguri în public.

Toate aceste metode de represiune împotriva rezistenței ucrainene sunt similare cu cele utilizate în partea ocupată din estul Ucrainei, a spus ea.

„Scopul lor este, în primul rând, suprimarea oricărei rezistențe, a intereselor pro-ucrainene, eliminarea fizică a acestor oameni care se opun forței de ocupație ruse. Prin urmare, mulți dintre ei sunt pur și simplu după gratii”, a adăugat șeful grupului pentru drepturile omului din Crimeea.

În prima jumătate a acestui an, în Crimeea ocupată forțele de securitate ruse au efectuat 33 de percheziții și 156 de persoane au fost reținute.

”Numărul prizonierilor politici indică faptul că rezistența continuă. Oamenii care merg cu steaguri ucrainene și blazoane ucrainene la gât sunt, de asemenea, rezistență. Da, este o formă pașnică, dar este o formă de rezistență. În timp ce există oameni pentru care Crimeea este ucraineană, Crimeea va fi ucraineană” – a mai spus Olga Skripnik.

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate