Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi finalizat în câteva zile şi va fi prezentat public, a declarat premierul Florin Cîţu.
„Discuţiile în coaliţie continuă pe Planul Naţional de Rezilienţă. Cred că avansăm şi avem un plan foarte bun. Aşa cum am construit bugetul şi aici ne axăm pe investiţii. O să fie gata în câteva zile, cred, o formă finală, dar arată bine aşa cum e acum”, a spus Cîţu.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un atribut al Guvernului, iar social-democraţii vor trebui să explice celor din Italia, Spania, Franţa „şantajul” pe marginea acestui subiect.
„Astfel de şantaj nu funcţionează cu mine. Social-democraţii trebuie să le explice colegilor lor din Italia, din Spania, din Franţa, care aşteaptă foarte mult acest program, îl aşteaptă mâine, de ce nu vor să ratifice acest proiect de lege”, a precizat premierul.
Potrivit premierului, în nici o ţară PNRR nu a fost votat în Parlament, este un atribut al Guvernului, ministrul Ghinea a venit în Parlament şi a prezentat PNRR în comisie, deci a fost în Parlamentul României.
„Noi îl vom prezenta românilor, nu există tratament special pentru social-democraţi. Ministrul Ghinea a fost în comisii, de fiecare dacă când a fost chemat a venit în comisie şi a prezentat, deci nu văd o problemă aici”, a adăugat premierul.
Propunerea PNRR, cu alocare de 135%
Guvernul a decis să meargă la negocierea primei forme a Planului Naţional de Reformă şi Rezilienţă cu o sumă mai mare decât cea alocată, probabil în jur de 135%.
„Nu suntem singura ţară care a aluat această decizie, mai sunt şi alte ţări. De exemplu, Grecia va merge pe o alocare de 144%, Cehia de 125%, Germania 124%, Ungaria 108%, Italia 107%. Deci toate aceste guverne îşi asumă ca în prima formă, forma de negociere a planului lor de rezilienţă, să permită o sumă mai mare, urmând ca, şi aceasta e foarte important, în procesul de aşa-zis cost, de analiză a costurilor, de negociere, să revenim ulterior la alocarea României, care în acest moment este de 29,2 miliarde euro”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar putea fi dezbătut
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, doreşte o dezbatere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi că parlamentarii PSD nu îl vor vota, miercuri, în plenul comun, „pentru că vor să ştie ce cuprinde”.
„Eu şi colegii mei vom vota pentru copiii noştri din anul 2021 până în anul 2053. Acest proiect a fost dezbătut, prezentat publicului de către premier, de preşedintele Camerei. E un proiect complex, asumat de toate familiile europene, care trebuie dezbătut foarte bine şi înţeles de români pentru a şti ce avem de făcut pentru viitor. PSD va vota acest proiect, asumat de toate familiile europene. Asta nu înseamnă că îl va vota mâine. Am solicitat o amânare şi o dezbatere pe acest proiect în primul rând în interiorul partidelor politice. Se doreşte o forţare a acestui proiect. PSD nu va participa la acest proiect”, a afirmat liderul social-democraţilor.