Autoritățile ucrainene au susținut luni că vor primi avioane de la mai mulți parteneri UE, după ce șeful diplomației europene, Josph Borrell, anunțase cu o zi înainte o astfel de posibilitate. Numai că, potrivit unei declarații făcute marți de autoritățile poloneze, Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de negări similare din partea țărilor UE, care au evidențiat confuzia timpurie cu privire la ceea ce va cuprinde de fapt noul sprijin militar al blocului comunitar pentru Kiev, potrivit Politico.eu.
Pe lângă Polonia, și guvernele bulgar și slovac au exclus recent livrarea de avioane militare în Ucraina. Totuși, în același timp, un oficial ucrainean a susținut chiar luni că piloții ucraineni au părăsit țara pentru a ridica avioane donate de țările UE.
Asemenea remarci contradictorii au marcat primele zile dificile ale încercării UE de coordona logistica livrarea de ajutor militar Ucrainei, în timp ce aceasta se confruntă cu o invazie rusă în plină expansiune.
Într-o mișcare istorică, UE a declarat duminică că va avea un rol mult mai asertiv în direcționarea armelor și a altor echipamente militare de la membrii săi către Ucraina, folosind chiar și 450 de milioane de euro din finanțare UE pentru a ajuta la finanțarea efortului.
Luni seara, un oficial ucrainean a declarat că piloții au sosit în Polonia pentru a primi avioane militare de la partenerii UE. Avioanele în cauză erau avioane din epoca sovietică precum Mig-29, pe care piloții ucraineni sunt deja pregătiți să le piloteze. Parlamentul ucrainean a oferit chiar și detalii despre donații: Europa, a scris pe Twitter , trimitea în total 70 de avioane de luptă, incluzând 28 de avioane MiG-29 din Polonia, 12 din Slovacia și 16 din Bulgaria, împreună cu 14 avioane Su-25 din Bulgaria.
+70 літаків для української армії!
Наші партнери передають нам Міг-29 та Су-25!
Болгарія (Міг-29) – 16 шт
Болгарія (Су-25) – 14 шт
Польща (Міг-29) – 28 шт
Словаччина (Міг-29) – 12 шт🔞Новини Збройних сил 🇺🇦 https://t.co/jgrlh3Vmni
— Верховна Рада України (@verkhovna_rada) February 28, 2022
Nu este însă așa, au spus ulterior aceste state.
Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat că țara sa are un deficit de avioane și piese de serviciu și nu are suficiente avioane de luptă pentru a-și păzi propriul spațiu aerian, cu atât mai puțin pentru a împrumuta avioane Ucrainei, a declarat un oficial bulgar pentru POLITICO.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Slovac al Apărării a negat marți orice donație: „Slovacia nu va furniza Ucrainei avioane de luptă”, a spus purtătorul de cuvânt.
Președintele polonez Andrzej Duda s-a alăturat și el, marți, acestui cor. Vorbind alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană Łask din Polonia, Duda a spus că țara sa „nu va trimite niciun avion cu reacție în spațiul aerian ucrainean”, argumentând că „aceasta ar crea o interferență militară în conflictul ucrainean”.
NATO, a subliniat Duda, nu este parte la războiul Rusiei din Ucraina – o avertizare esențială pe care alianța militară a încercat să o facă, în ciuda faptului că mai mulți dintre membrii săi au furnizat armatei ucrainene arme letale, în timp ce au lovit Moscova cu sancțiuni paralizante.
Cu toate acestea, comentariile lui Duda nu au fost pe deplin clare. El nu a precizat dacă negarea sa se referea la faptul că Polonia nu trimitea în Ucraina avioane operate de piloți polonezi – ceea ce ar însemna într-adevăr o interferență militară deschisă în război – sau dacă respingerea sa se referea mai larg la orice potențială livrare de avioane de luptă poloneze în Ucraina.
Câteva ore mai târziu, premierul polonez Mateusz Morawiecki a transmis o dezmințire mult mai clară: „Polonia nu are astfel de planuri”, a spus el la o conferință de presă.
Discuțiile despre livrările de avioane de luptă europene au fost declanșate de șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, care a anunțat o astfel de posibilitate, în afara scenariului prevăzut, în timpul unei conferințe de presă de duminică.
”S-a ajuns la un acord pentru a furniza armament armatei ucrainene în valoare de 450 de milioane de euro şi echipamente de protecţie şi combustibil în valoare de 50 de milioane de euro. Toate acestea vor fi acoperite de Facilitatea noastră pentru pace şi de Fondul nostru interguvernamental. Este pentru prima dată în istorie când vom face acest lucru„, a precizat Josep Borrell după o întâlnire prin videoconferinţă a miniştrilor de externe ai UE.
Statele membre ale Uniunii Europene sunt pregătite să furnizeze avioane de luptă forţelor armate ucrainene, a mai anunţat şeful diplomaţiei europene.
Țările UE vor trimite „avioane de luptă” în Ucraina, la cererea Kievului, pentru a o ajuta să contracareze atacul aerian și terestre al Rusiei, a declarat duminică Josep Borrell.
„Vom furniza chiar și avioane de luptă. Nu vorbim doar de muniție”, a spus el, adăugând că unele țări UE au „tipurile de avioane” de care Ucraina avea nevoie pentru a lupta împotriva Rusiei.
Luni, totuși, Borrell a trebuit să revină, în mod public, asupra declarației anterioare: într-o altă conferință de presă, el a recunoscut că, deși avioanele de luptă făceau parte „din cererea de ajutor pe care am primit-o de la Ucraina”, UE nu avea suficiente mijloace financiare pentru a le plăti, ele putând să fie donate „bilateral” de către țările UE, individual.
Potrivit diplomaților UE, Borrell a întrebat în mod informal Bulgaria, Polonia și România – unele dintre puținele țări din UE care încă mai folosesc avioane de luptă din epoca sovietică – dacă ar putea livra unele avioane la Kiev. Un oficial român nu a avut niciun comentariu în legătură cu cererea sau eventualele livrări.
Un diplomat UE a spus că țările Uniunii Europene sunt „revoltate” de declarația publică a lui Borrell cu privire la livrarea avioanelor de luptă, care nu a fost convenită de comun acord.
„Făcând astfel de anunțuri în aceeași zi în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat că își va pune forța de descurajare nucleară în stare de „alerta maximă” pentru a escalada și mai mult situația”, a spus diplomatul UE, adăugând că, chiar dacă țările s-au gândit să trimită avioane în Ucraina, acele planuri ar fi putut fi anulate după ce Borrell le-a făcut publice.
Luni, Borell a spus că UE va institui un cadru instituțional pentru a asigura o mai bună coordonare logistică pentru livrările de arme din UE către Ucraina.
„Am creat o celulă de informare pentru a ține, într-un singur site, evidența cererilor ucrainene și a nevoilor acestora, precum și a ofertelor statelor noastre membre, pentru a asigura eficacitatea și coordonarea maximă a sprijinului nostru”, a spus el. „Și, făcând acest lucru, această celulă, acest centru de compensare, va lucra în coordonare cu NATO”.
Borrell a adăugat, de asemenea, că Bruxelles-ul va furniza informații militare Ucrainei, informații „geo-spațiale” forțelor armate ale țării despre mișcările de trupe ale Rusiei.
„Ne mobilizăm centrul nostru satelit, care este plasat la Madrid”, a mai spus Borrell reporterilor.