duminică, iunie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiFurnizorii de gaze abuzează de poziţia lor dominantă pentru a nu reduce...

Furnizorii de gaze abuzează de poziţia lor dominantă pentru a nu reduce preţul gazelor

Furnizorii de gaze abuzează de poziţia lor dominantă pentru a nu reduce preţul gazelor pentru populaţie, odată cu liberalizarea pieţei, la 1 iulie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic. Aici aş vrea să atrag atenţia că în momentul de faţă se tranzacţionează gazul prin acel program de gas release undeva la 30 – 30 şi ceva de lei pe MWh pentru vară şi undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârşitul anului. În comparaţie cu 68 de lei, cât este acum, este o diferenţă foarte mare şi nu văd nicio reacţie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, nişte declaraţii de presă uşor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire”, a spus ministrul.

Furnizorii de gaze abuzează de poziţia lor dominantă

Cu toate acestea, ministrul a afirmat că situaţia nu va rămâne aşa. Potrivit lui, preţurile la populaţie ar trebui să scadă cu cel puţin 10-15% faţă de nivelul actual.

„Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie, pentru că nu putem să rămânem aşa. Vă asigur şi îi asigur pe toţi românii că avem pârghiile necesare la nivelul Guvernului să facem acest lucru dacă observăm că în continuare se abuzează de poziţie dominantă în piaţă. Consiliul Concurenţei este pregătit, ANPC-ul este pregătit, ANRE-ul este pregătit, noi, ministerul, suntem pregătiţi şi o să intervenim dacă va fi cazul”, a mai spus ministrul. 

Doar jumătate dintre români ştiu că la 1 iulie piaţa gazelor va fi liberalizată, conform sondajului INSCOP.

„Este clar că trebuie făcută o campanie de informare cu privire la drepturile consumatorilor, că îşi pot schimba oricând furnizorul, că sunt preţuri competitive în piaţă”, a mai spus ministrul.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate