sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAdministrație publicăPrimarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost mandatat de Consiliul Local să...

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost mandatat de Consiliul Local să inițieze acțiunea de reziliere în instanță a contractului cu Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a reușit să obțină, marți, din partea Consiliului Local, mandatul pentru rezilierea în instanță a contractului cu Romprest.

Dincolo de linșaje mediatice, dincolo de jignirile și calomniile împotriva mea, după lungi bătălii, după ziua de vineri când consilierii PSD și PNL nu s-au prezentat la ședința de consiliu și au făcut front comun pentru compania care șantajează autoritatea locală și cetățenii din București, astăzi Consiliul Local al Sectorului 1 a mandatat primarul Sectorului 1 în vederea unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1. De astăzi primarul poate solicita Justiției rezilierea contractului cu Romprest. Asta înseamnă să nu renunți. E o mare victorie. Este ceea ce trebuia făcut de toți primarii dinaintea mea” – a anunțat primarul Clotilde Armand pe pagina sa de Facebook.

Consilierii Sectorului 1 reuniți, marți, într-o ședință de îndată la solicitarea primarului, au decis cu 17 voturi pentru și 9 abțineri (toate din partea consilierilor PSD) să o împuternicească pe Clotilde Armand să înceapă acțiunile de reziliere a contractului de salubrizare cu compania Romprest Service SA.

Consilierii liberali, care s-au opus sistematic mandatării primarului pentru acțiunea de reziliere a contractului cu Romprest, și-au dat votul numai după ce le-au fost acceptate trei amendamente, favorabile Romprest, firma protejată în mod special de PNL.

Potrivit, spotmedia.ro, aceste amendamente prevăd următoarele:

  • Clotilde Armand trebuie să respecte contractul de delegare a gestiunii a serviciului de salubritate (…) încheiat cu Romprest până la pronunțarea unei hotărâri definitive privind acest act și trebuie să informeze periodic, la 30 de zile, în scris, sub forma unui raport, Consiliul Local al Sectorului 1 despre toate actele încheiate cu privire la reziliere;
  • în cazul în care vor apărea prejudicii de pe urma nerespectării contractului de delegare către Romprest sau a legii ori dacă rezilierea eșuează, întreaga răspundere îi va reveni primarului Clotilde Armand și aparatului său;
  • trebuie respectate cu strictețe unele articole din contractul de delegare, iar Romprest va trebui informată potrivit contractului cu privire la nerespectarea condițiilor contractuale;

Consilierii liberali au refuzat, pe 23 iulie, să participe la ședința convocată de Primarul Sectorului 1, susținând prin vocea liderului lor, Sebastian Burduja, la fel ca și înaintea ședinței de astăzi, că  decizia de a demara o acțiune de reziliere a contractului cu Romprest poate fi luată doar de primar și de aparatul său.

Recent, în urma unui control al Ministerului de Finanțe, s-a descoperit că societatea Romprest a prejudiciat bugetul local al Sectorului 1, prin umflarea facturilor și facturarea unor servicii inexistente, cu 243 milioane de lei.

Potrivit primăriei Sectorului 1, Consiliul local plăteşte 200.000 de euro pe zi, un sfert din bugetul anual al sectorului, pentru serviciul de salubritate al companiei Romprest, de 5 ori mai scump ca la Oradea.

La fel, potrivit primarului Clotilde Armand, adoptarea recentului proiect de hotărâre, de mandatare a primarului pentru promovarea unei acțiuni în instanță împotriva Romprest, conduce la:

– Sesizarea instanței de judecată cu o acțiune având ca obiect rezilierea Contractului de Delegare;

– Respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică;

– Sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către operatorul delegat al serviciului public de salubrizare pe raza Sectorului 1.

Potrivit referatului de aprobare pentru acest proiect, Compania Romprest Service SA a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor municipale în următoarele perioade:

– 27 noiembrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate;

– 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri;

– 27 iunie – prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale.

Începând cu data de 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor desfășurate de Poliția Locală Sector 1 și a numeroaselor sesizări primite de la cetățeni, că serviciul de salubrizare asigurat de compania Romprest Service SA nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se astfel atingere principiilor care reglementează acest serviciu public:

‒ protecția sănătății populației;

‒ responsabilitatea față de cetățeni;

‒ conservarea și protecția mediului înconjurător;

‒ asigurarea calității și continuității serviciului.

Conform estimărilor, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate