Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi aduse în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2 şi vor ajunge la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti mâine dimineaţa, potrivit Stiri Oficiale. Ora aproximativă de intrare în ţară a primelor doze de vaccinuri este 12,00.
Sâmbătă, vaccinurile vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 7,00.
Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19.
Acestea sunt:
- Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
- Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
- Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Cum puteti ajunge la doze de vaccin anti-COVID
Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale.
Toate acestea sunt specificate într-un ordin prin care au fost stabilite normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva noului coronavirus.
Documentul aprobat miercuri prevede faptul că centrele de vaccinare sunt înfiinţate prin ordin al ministrului Sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
Ordinul prevede că direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti avizează temporar funcţionarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deţinătorul/administratorul spaţiului şi după evaluarea dotării fiecărui centru.