Premierul Viorica Dăncilă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi Irina Tănase, concubina lui Liviu Dragnea, sunt citate, astăzi, la Tribunalul Bucureşti pentru procesul TNR.
Cele cinci trebuie să dea declaraţii în procesul în care acestea cer daune jurnaliştilor de la publicaţia Times New Roman.
În 28 septembrie, la primul termen al procesului, judecătorul a decis ca reclamantele să fie citate pentru data de 26 octombrie, pentru a li se lua un interogatoriu.
Procesul TNR vs femeile din PSD
Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu şi Irina Tănase au dat în judecată, pe 30 martie, firma Infant Media SRL, care administrează publicaţia Times New Roman, pe administratorul firmei, Alexandru Dona, pe redactorul-şef al acesteia, Călin Petrar, şi pe redactorul Ovidiu Eftime.
Cele cinci susţin că prin publicarea unui articol în data de 12 martie le-au fost afectate grav reputaţia şi demnitatea iar distribuirea acestuia în mediu online a generat comentarii şi vulgarităţi.
Aproape o lună mai târziu, pe 25 aprilie, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) decidea că articolul postat pe pagina de internet www.timesnewroman.ro în data de 12 martie, prin care se creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa femeilor membre PSD, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al acestora, conform art. 2, alin.1. şi art 15. din OG 137/2000, republicată.
CNCD a dat o amendă de 5.000 lei firmei Infant Media SRL, care administrează publicaţia, 5.000 lei pentru autorul articolului, 3.000 lei pentru editorul-şef şi 3.000 lei pentru administratorul Infant Media SRL.
Proces Călin Petrar vs Viorica Dăncilă
„După episodul Priștina – Podgorica, la presiunea bunului simț și la sfaturile avocatului meu, Radu Sora, am decis să o dau și eu în judecată pe Viorica Dăncilă. Asta se întâmplă în același dosar în care Viorica Dăncilă ne cere mie și colegilor mei de la Times New Roman 100.000 de euro pentru că am spus despre ea într-un articol că este tâmpită. Țin să precizez că nu mi-am dorit să fiu într-un asemenea conflict, ci este doar un răspuns la cererea absurdă făcută de Viorica Dăncilă. Este nu doar revoltător, ci de-a dreptul kafkian ca Viorica Dăncilă să îmi ceară 100.000 de euro pentru un articol care a stat online două zile, în timp ce ea îmi tăvălește imaginea și demnitatea de român încă din 21 ianuarie 2009, în calitate de europarlamentar, și din 29 ianuarie 2018 în calitate de prim-ministru al României”, scrie Călin Petrar, redactorul șef al Times New Roman.
Acesta mai punctează că, atunci când libertatea de exprimare este atacată atât de halucinant, când ajungi să fii dat în judecată pentru o banală constatare, nu putem rămâne fără reacție.
„Pentru că, repet, astfel de vremuri trăim: sunt dat în judecată de Viorica Dăncilă, care vrea 100.000 de euro prejudicii de imagine pentru c-am făcut-o tâmpită. 100.000 de euro pentru o constatare banală. O constatare pe care a făcut-o orice om cu un minim de discernământ. Așa că îi cer și eu prejudicii de imagine: nu mult, 1 RON, pentru că eu sau colegii mei luptăm pentru păstrarea libertății de exprimare, nu pentru bani”, mai spus Petrar.
Abordarea lui și a avocatului său este clară: dacă e cineva care suferă prejudicii de imagine sau atingeri ale dreptului la demnitate, suntem noi, românii. Prin tot ceea ce face, facilitând ca o persoană incompatibilă cu funcția de premier (din cauza unei condamnări penale) să conducă România prin intermediul ei, prin modul în care se exprimă, prin gafele pe care le face, Viorica Dăncilă aduce atingere demnității noastre și ne aduce grave prejudicii de imagine.
„În încheiere, nu pot decât să-i încurajez și pe alți români să constate că Viorica Dăncilă le provoacă grave prejudicii de imagine și să acționeze în consecință. Astfel, orice cetățean român poate face cereri de intervenție în interes propriu, în dosarul nostru 10816/3/2018 – Tribunalul București, în care să solicite același lucru, să se constate încălcarea dreptului său la demnitate și imagine în calitate de cetățean al României”, mai spus Călin Petrar.