marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiPropuneri PNL pentru comisar european: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean

Propuneri PNL pentru comisar european: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean

PNL a venit cu două propuneri pentru comisar european, în persoanele lui Siegfried Mureşan şi Adina Vălean, iar PSD-ului nu i-a picat deloc bine acest lucru. 

„După consultarea preşedintelui Klaus Iohannis, am luat decizia împreună să trimitem către preşedintele Comisiei Europene doi candidaţi pentru funcţia de comisar european – este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean. Vă anunţ că, în conformitate cu prevederile legale, voi trimite către preşedinţii celor două Camere solicitarea de a legaliza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României, fie pentru cei doi candidaţi, fie pentru candidatul care va fi decis de preşedintele Comisiei Europene, urmând ca să fie audiaţi când va stabili conducerea celor două Camere”, a declarat premierul Ludovic Orban, la finalul şedinţei de Guvern. 

Pe de altă parte, liderul social democraților, Viorica Dăncilă, critică faptul că s-a aşteptat prea mult un răspuns de la Bruxelles în cazul propunerii de comisar european făcute de Guvernul său.

„Noi am venit cu propunerile, nu am primit nici măcar respingerea pentru Dan Nica. A doua propunere a fost Dan Nica, nu a venit o respingere. L-am propus pe Victor Negrescu, un om foarte implicat şi apreciat la Bruxelles, o persoană care ştie cum funcţionează instituţiile europene. De ce s-a aşteptat un răspuns atât de mult? De ce a trebuit să aşteptăm până vine un nou guvern? Este clar că a fost o abordare incorectă. Eu sunt un proeuropean convins, dar cred că toate ţările trebuie să fie tratate în mod egal, să nu existe o abordare care să împartă UE în ţări de rang unu şi ţări de rang doi. Cred că acesta este obiectivul pe care trebuie să-l avem şi care ţine de preşedintele României. Pentru că acest lucru a arătat că a fost o abordare politică, care să susţină PPE, şi nicidecum una corectă în care, atunci când faci o propunere, trebuie să vii cu un accept pe acea propunere sau cu respingere motivată. Eu nu acuz pe nimeni, dar acest lucru a creat o nemulţumire în rândul populaţiei, foarte mulţi mi-au spus acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă.

PNL are propuneri pentru comisar european care nu plac lui Dăncilă 

Cu toate acestea, Dăncilă spune că nu acuză pe nimeni, dar acest lucru a creat o nemulţumire în rândul populaţiei, foarte mulţi spunându-i acest lucru. 

„Eram premier interimar, deci aveam acest drept de a face nominalizarea. Am făcut nominalizarea imediat ce am primit scrisoarea de la doamna Ursula Gertrud von der Leyen, a venit cu dedicaţie către Viorica Dăncilă şi în CC era Klaus Werner Iohannis. Mi-a cerut o nominalizare ca un om care respectă legea şi crede că trebuie să te comporţi într-un mod corect, într-o oră am făcut numirea pentru Victor Negrescu. De ce a trebuit să mai stăm o săptămână? Unde în legislaţia României spune că trebuie să te consulţi cu preşedintele României? Eu ştiu că propunerea se face de către premierul României. Premierului i-a fost adresată această scrisoare prin care i se solicita această propunere”, a mai spus Dăncilă. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate