marți, octombrie 4, 2022
AcasăAgenda ZileiPutin a închis, luni, publicația independentă Novaya Gazeta, după ce s-a dovedit...

Putin a închis, luni, publicația independentă Novaya Gazeta, după ce s-a dovedit că uciderea jurnaliștilor nu blochează criticile și investigațiile ziarului

Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituții independente de știri și investigații din Rusia, a rămas luni fără licența media, interzicându-i-se de fapt activitatea, după ce Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere și cenzură a mass-media din Rusia, a acuzat publicația că nu a furnizat documente legate de schimbarea proprietății în 2006, relatează Reuters.

Vorbind la ieșirea din sala de judecată, redactorul șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace „pentru eforturile sale de a menține libertatea de exprimare, o precondiție a democrației și a păcii durabile”, a declarat că decizia instanței a fost „o execuție politică, fără nici cea mai mică bază legală”. El a mai spus că ziarul va face recurs.

Novaya Gazeta a fost și este cel mai mare adversar al mafiei politico-economice ruse, mafioții lui Putin ucigând până acum șapte jurnaliști de la această publicație, cel mai cunoscut dintre ei, ucis chiar la ordinul direct al lui Putin, fiind Anna Politkovskaya.

”Astăzi, colegii noștri, deja uciși de acest stat pentru că și-au făcut datoria cu profesionalism, au fost uciși din nou – Igor Domnikov, Yuri Shchekochikhin, Anna Politkovskaya, Stanislav Markelov, Anastasia Baburova, Natalya Estemirova, Orkhan Dzhemal” a anunțat luni conducerea editorială a ziarului.

De la declanşarea invaziei din Ucraina la 24 februarie, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate. Novaia Gazeta era ultimul bastion al presei libere rămase active în Rusia.

Înființată în 1993, cu bani proveniți chiar din fondul premiului Nobel pentru pace al fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Novaya Gazeta a devenit principala instituție de investigații jurnalistice din Rusia, chiar dacă libertățile presei au fost treptat anulate.

Pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov, fondator și acționar al Novaya Gazeta, redactorul șef Muratov, el însuși laureat al premiului Nobel pentru Pace, a rămas în Rusia și a condus sâmbătă cortegiul funerar al fostului lider sovietic.

Mihail Gorbaciov (dreapta) și Dmitri Muratov (stânga), la prezentarea cărții „De ce” despre jurnalista Anna Politkovskaia (centru), militantă pentru drepturile omului, asasinată pe 7 octombrie 2006 la ordinul lui Putin. Moscova, 30 mai 2007 (Foto: EPA-EFE)

În martie 2022, ziarul și-a suspendat operațiunile în Rusia, după ce a fost avertizat pentru încălcarea legilor proaspăt adoptate de regimul putinist care impun o cenzură strictă a informațiilor privind războiul  din Ucraina.

Luna următoare, redacția a înființat o ediție europeană a publicației, Novaya Gazeta Europe, lansată de la Riga, capitala Letoniei, pentru a evita cenzura, dar site-ul acesteia a fost blocat rapid în Rusia. În iulie, ziarul a lansat o nouă revistă, Novaya Rasskaz-Gazeta, al cărei site a fost de asemenea blocat în foarte scurt timp de cenzura dictatorului de la Kremlin.

În 2006, Mihail Gorbaciov și Alexander Lebedev au devenit acționari ai publicației

Referitor la lipsa unor documente privind schimbarea de proprietate din 2006, invocată de instanță, redactorul șef Muratov a declarat că toate actele privind acționariatul publicației sunt depuse în instanță de foarte multă vreme, acesta fiind doar un pretext pentru a închide ziarul.

Inițial, la înființare, toate acțiunile din Novaya Gazeta au fost deținute de angajați. Primele lor computere au fost achiziționate cu bani din fondul Premiului Nobel pentru Pace al lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, care era prieten cu Muratov.

Potrivit săptămânalului The Bell, Gorbaciov a devenit acționar în 2006, în același timp cu bancherul Alexander Lebedev, fost ofițer KGB, care era atunci deputat parlamentar. Cei doi acționari au cumpărat 49 la sută din ziar (Lebedev avea 39 la sută, iar Gorbaciov 10 la sută). Când Lebedev a început să aibă probleme financiare în 2014, Novaya Gazeta a găsit un nou sponsor – Serghei Adonyev, fostul coproprietar al operatorului rus de telecomunicații Yota.

Anul trecut, potrivit lui Muratov, 76 la sută din acțiunile Novaya Gazeta erau deținute de angajați, Lebedev deținea 14 la sută și Gorbaciov 10 la sută.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate