duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiRevizionistul ungur Viktor Orban se afișează din nou cu harta Ungariei Mari

Revizionistul ungur Viktor Orban se afișează din nou cu harta Ungariei Mari

Viktor Orban, liderul autocrat de la Budapesta, a apărut recent cu un fular în culorile rosu, alb, verde, și cu harta Ungariei Mari pe el, care include și Transilvania. Extremistul ungur și-a afișat mesajul revizionist cu ocazia retragerii de la Națională a fotbalistului Balázs Dzudzsák, relatează Hotnews.

Imaginile au fost postate pe Facebook chiar de premierul Ungariei.

Nu este pentru prima dată când Viktor Orban afișează simbolurile Ungariei Mari, stârnind controverse.

În mai 2022, premierul Viktor Orbán a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate de oficialii Croației.

În mai 2020, cu ocazia examenului național la istorie, Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.

La vremea respectivă, și Slovenia a reacționat, președintele Borut Pahor a declarat că nu este vorba de prima apariţie publică a respectivei hărţi şi că acest lucru poate fi înţeles ca fiind exprimarea de pretenţii teritoriale, ceea ce ar trebui să preocupe „publicul şi politicienii democraţi”.

Detaliul de pe fularul pe care îl poartă Orban a fost semnalat de europarlamentarul Alin Mituța.

„Comportament iresponsabil al lui Viktor Orban, care s-a afișat astăzi cu un fular cu harta Ungariei mari. E un gest revizionist care îl pune pe Orban alături de Putin, care și el visează la schimbări de frontiere. E încă un mesaj inacceptabil din partea premierului maghiar, după cel în care vorbea cu puțin timp în urmă despre “rasa pură”, care amintea de perioada nazistă. Orban trebuie să dea socoteală pentru astfel de acțiuni incompatibile cu statutul de membru al familiei democrațiilor liberale”, a scris Mituța pe pagina sa de Facebook.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate