marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiRomânia poate accesa 3 miliarde de euro din banii europeni pentru combaterea...

România poate accesa 3 miliarde de euro din banii europeni pentru combaterea COVID-19

România poate accesa 3 miliarde de euro din banii europeni care sunt în fondul de 37 de miliarde de euro anunţat recent de Comisia Europeană, strict pentru consecinţele COVID-19, a anunțat Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale „Concordia”.

„Comisia Europeană a anunţat, zilele trecute, un fond de 37 de miliarde de euro pentru toate statele membre, iar România poate accesa de acolo aproximativ 3 miliarde de euro. Fondul acesta este strict pentru consecinţele COVID-19 şi, în mod neobişnuit pentru Comisia Europeană, este că mai întâi cheltuim banii şi apoi facem birocraţia din spate. Asta înseamnă că banii aceia pot fi accesaţi foarte repede şi având în vedere deficitul pe care îl are România, cel mai mare din Uniune, noi credem, că e o sursă rapidă şi eficientă de finanţare”, a declarat burnete.

Potrivit lui, avem nevoie de câteva zile în care să vedem efectiv câte companii aplică pentru măsura asta, câţi angajaţi vor trebui să beneficieze şi pe măsură ce Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii văd aceste date, cred că vor putea reevalua un pic măsura.

Unele dintre măsurile Guvernului pot avea efect pozitiv imediat asupra companiilor, cum ar fi rambursarea TVA, plata concediilor medicale şi a şomajului tehnic. Cele mai afectate domenii sunt transporturile, dar şi industria hotelieră şi a restaurantelor, precum şi zona de retail.

„Dintre cei pe care îi reprezentăm noi, transportatorii sunt cei mai loviţi, pentru că aţi văzut că multe fabrici se închid, iar asta înseamnă că nu mai au nevoie de materii prime. Apoi, industria de restaurante şi hotelierii. La fel, în zona de retail trebuie să facem foarte bine distincţia dintre cei care vând alimente şi sectorul de non-food unde consumatorii se opresc din a cheltui. Deci, şi ei sunt foarte puternic loviţi”, a mai spus Radu Burnete.

Plan multianual pentru a ajuta companiile

Ministerul Finanţelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor răspândirii virusului COVID – 19.

„Ministerul Finanţelor Publice va implementa un program multianual de sprijinire a IMM-urilor pentru diminuarea efectelor răspândirii virusului COVID – 19, prin garantarea unor credite, subvenţionarea dobânzilor pentru aceste finanţări, facilităţi pentru societăţile care întâmpină dificultăţi financiare, prorogarea termenelor de depunere a cererilor de restructurare a obligaţiilor bugetare şi a termenelor de plată a impozitelor locale datorate de populaţie. Fiscul va suspenda popririle pentru populaţie, iar IMM-urile care obţin certificat de situaţie de urgenţă vor putea amâna plata utilităţilor şi a chiriilor”, spun oficialii.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate