marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiRomânia va reveni la perspectiva „stabil” cât mai curând

România va reveni la perspectiva „stabil” cât mai curând

România va reveni la perspectiva „stabil” cât mai curând, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Am văzut că sunt discuţii despre perspectiva negativă şi ni se spune că această perspectivă este responsabilitatea acestui Guvern. Niciodată nu a fost aşa. Toate agenţiile de rating – şi am să citez din rapoartele acestor agenţii de rating – au spus foarte clar de unde vine această perspectivă negativă. Atunci când s-a întâmplat, S&P ne spunea: ‘Finanţele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste’ – cred că socialiste am adăugat eu -, dar de ‘guvernele anterioare’. Creşterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii 3 ani – asta spune Fitch – în ciuda eforturilor administraţiei actuale de a îmbunătăţi managementul finanţelor publice. Deci, această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui Guvern, dar ce vă garantez eu: aşa cum am reuşit să oprim această retrogradare prin acţiunile acestui Guvern, vom reveni la perspectiva ‘stabil’ cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veţi vedea, la revenirea perspectivei ‘stabil’ pentru România la toate agenţiile de rating. Acesta este primul pas în direcţia corectă”, a spus Cîţu, la Palatul Victoria.

Potrivit lui Cîțu,  motivul principal pentru care agenţia Standard & Poor’s (S&P) a păstrat ratingul de ţară a fost încrederea în Guvernul actual.

„Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară. În primul rând, încrederea în acest Guvern. Este o încredere în oamenii acestui Guvern, în acest Guvern, în politicile acestui Guvern. Este foarte clar stipulat în raport. În al doilea rând, se spune foarte clar, faptul că am reuşit să convingem investitorii străini prin acea emisiune de obligaţiuni în număr foarte mare, un număr record pentru această perioadă – a reprezentat un impuls şi pentru agenţia de rating de a evalua situaţia. Şi, bineînţeles, creşterea economică din primul trimestru, care a resetat toate modelele macroeconomice”, a explicat el.

Florin Cîţu a atras atenţia asupra faptului că în perioada următoare toată lumea va fi atentă la măsurile ce vor fi luate de Executiv, în condiţiile în care 2020 este an electoral în România.

„În acelaşi timp, agenţia de rating, dar nu numai, toată lumea, este atentă la ce face acest Guvern în perioada următoare, cum trece peste perioada următoare, pentru că, ştiţi foarte bine, într-un an electoral – şi este foarte bine stipulat şi în acest raport, dar şi în mai multe rapoarte – lucrurile pot deveni volatile. Ce pot să garantez, nu agenţiilor, dar dvs. ce pot să vă garantez este că în continuare acest Guvern, dar şi Ministerul Finanţelor Publice, va gestiona finanţele României precaut, responsabil, cu discernământ”, a dat acesta asigurări.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate