duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneRusia pregătește un pseudo-referendum de ”aderare” (anexare) pentru teritoriile ucrainene ocupate temporar

Rusia pregătește un pseudo-referendum de ”aderare” (anexare) pentru teritoriile ucrainene ocupate temporar

Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federaţia Rusă va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de „a intimida” locuitorii regiunii sau de „a organiza teroare informaţională”, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

„Aş dori să comentez situaţia din jurul ‘contraatacului’ (…) anunţat în mod constant de autorităţile ucrainene (…). Prin trimiterea de luptători, de ucraineni la moarte sigură, aceşti oameni (autorităţile de la Kiev) nu înţeleg că ofensivele fără rost iau zeci sau chiar sute de vieţi ale reprezentanţilor poporului ucrainean – fraţii noştri. Aşa că, vrem să spunem că indiferent ce faceţi: răspundere penală, intimidare, teroare informaţională, un referendum tot va avea loc în regiunea Herson ce va defini clar regiunea ca parte a Federaţiei Ruse”, a spus Stremousov într-un mesaj video postat pe contul său Telegram.

El a adăugat că referendumul urmează să aibă loc în curând. „După ce va avea loc referendumul, vom deveni (parte a) Federaţiei Ruse, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a mai spus adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse.

Anterior, Stremusov a declarat pentru TASS că autorităţile (pro-ruse) din regiunea Herson sprijină ideea autorităţilor (pro-ruse) din regiunea Zaporojie de a organiza un referendum în aceeaşi zi. Potrivit acestuia, pregătirile sunt deja în curs, în special comisiile electorale sunt pregătite.

SUA: Rusia pregătește anexarea teritoriilor ucrainene ocupate temporar

Pe de altă parte, agenţia France Presse aminteşte că Statele Unite au acuzat Rusia săptămâna trecută că „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” intrate sub controlul său în ultimele luni, folosind acelaşi „mod de operare” ca şi pentru Crimeea în 2014.

„Guvernul rus dispune de planuri detaliate pentru a anexa o serie de regiuni din Ucraina, printre care Herson, Zaporojie, precum şi regiunile întregi Doneţk şi Lugansk”, a declarat marţea trecută Casa Albă.

Reprezentanţii „ilegitimi” pe care Moscova i-a impus în aceste zone „vor organiza referendumuri simulacru pentru reunificarea cu Rusia”, „poate în septembrie în cursul alegerilor regionale din Rusia”, a mai spus John Kirby, care coordonează comunicarea preşedintelui american Joe Biden pe probleme strategice, citat de AFP.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, „forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, „impune pe cei fideli în serviciile de securitate”, în timp ce „sabotează internetul civil”, potrivit lui Kirby.

A anexa teritorii „cu forţa este o încălcare a Cartei ONU”, a denunţat el, promiţând „noi sancţiuni împotriva Rusiei” dacă aceasta îşi va continua pregătirile. „Moscova ar deveni şi mai mult un paria decât astăzi”, a ameninţat el.

De la începutul ofensivei din 24 februarie împotriva Ucrainei, armata rusă a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie. Ulterior, autorităţile acestor zone, aflate sub controlul Moscovei, au declarat că vor să organizeze alipirea lor la Rusia, chiar dacă oficial Kremlinul nu a afişat public acest obiectiv, notează AFP.

Serviciul de informații al Ucrainei (SBU) anunță că deține dovezi privind pregătirea pseudo-referendumului de ”aderare”

Serviciul de informații interne (SBU) al Ucrainei confirmă că Rusia a început deja ”faza activă” de pregătire a unui pseudo-referendum pentru ”aderarea” ilegală a tuturor teritoriilor din Estul Ecrainei ocupate temporar.

O serie de informații culese de SBU indică faptul că inamicul intenționează să folosească organizația pro-rusă Republica Donețk pentru a îndeplini așa-numita „exprimare a voinței” de aderare la Federația Rusă, informează SBU.

Anterior aceasta a funcționat doar pe teritoriul organizației teroriste DNR. Acum, entitatea își extinde acoperirea. În consecință, inamicul plănuiește să-i schimbe numele. Cea mai probabilă opțiune pe care o vor alege ocupanții este „Rusia Mare”.

Peste 1.000 de „activiști” deja angajați de această organizație se întâlnesc și comunică zilnic cu populația din teritoriile ocupate temporar. Acești „activiști” includ militanți, bloggeri și „vigilenți” care cooperează cu ocupanții.

De fapt, ei recrutează oameni invitându-i să se alăture organizației. Au avut deja acces la peste 200.000 de localnici.

Supraveghetorii de la Kremlin plănuiesc să implice în operațiune resurse media controlate pentru a ajunge cu propaganda și dezinformarea la peste 50 de milioane de telespectatori din Rusia și estul Ucrainei.

Invadatorii vor trimite, de asemenea, peste 1.000 de „experți” și „voluntari” ruși în regiune pentru a dirija în favoarea lor situația internă.

Acest grup urmează să organizeze mitinguri ilegale în masă, să răspândească propaganda Kremlinului, să promoveze printr-o campanie intensă pseudo-referendumul și să înființeze „comisii electorale”.

Mai mult, ei plănuiesc să fabrice un apel în numele localnicilor adresat conducerii administrației de ocupație cu privire la „aderarea” regiunii Donețk la Rusia. SBU a interceptat deja mai multe documente care confirmă aceste acțiuni în pregătire.

Pentru a spori „sprijinul electoral”, ocupanții oferă pachete de alimente, pachete din partea operatorilor de telefonie mobilă ruși și ziare de propagandă. Acestea din urmă sunt deja tipărite pe teritoriul ”DNR”, cu un tiraj de 250.000 de exemplare.

În plus, pentru a răspândi ideile separatiste, inamicul intenționează să creeze o rețea extinsă de așa-numiți „activiști” în regiunile Herson, Harkov, Zaporijia și Dnipropetrovsk – pentru a organiza activități subversive la scară largă, dacă este necesar.

Până acum, SBU a stabilit identitățile și locațiile organizatorilor și autorilor acestor infracțiuni și se fac eforturi pentru a-i aduce pe toți în fața justiției, mai anunță serviciul de informații al Ucrainei.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate