marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiSBU: Contraspionajul ucrainean a destructurat o grupare coordonată de GRU care pregătea...

SBU: Contraspionajul ucrainean a destructurat o grupare coordonată de GRU care pregătea atacuri destabilizatoare în Harkov

Ucraina a anunțat marți că a destructurat o grupare coordonată de serviciile ruse de spionaj, care plănuia atacuri armate pentru a „destabiliza” anumite părți ale țării, potrivit unui comunicat de presă al SBU (Служба безпеки України), Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Într-o amplă operațiune desfășurată la Jitomir și Harkov, contraspionajul din cadrul SBU a destructurat un grup infracțional organizat coordonat de serviciile speciale rusești.

„Organizatorii bandei pregăteau o serie de atacuri armate asupra infrastructurii orașului, inclusiv în sectorul comercial”, a declarat serviciul de securitate ucrainean (SBU) într-un comunicat.

SBU a stabilit că grupul a fost organizat de doi localnici, dintre care unul are cetățenie rusă.

Sub pretextul ”angajărilor într-o companie de securitate”, cei doi au selectat candidați pentru bandă. Pentru aceasta, ei și-au folosit conexiunile din mediul crimei organizate, se precizează în comunicatul serviciului ucrainean de informații interne.

Cei doi organizatori au fost arestați, iar agenții SBU au confiscat de la aceștia un dispozitiv expoziv, arme de foc și muniție.

La perchezițiile efectuate la domiciliile acestora, oamenii legii au descoperit:

  • Dispozitive tehnice speciale pentru bruiajul frecvențelor radio
  • Înregistrările planurilor de atac
  • Dispozitive de comunicare
  • Echipamente informatice și și suporturi de date cu dovezi ale activităților ilegale
sursa foto: SBU – https://ssu.gov.ua
sursa foto: SBU – https://ssu.gov.ua
sursa foto: SBU – https://ssu.gov.ua/

Capii grupării acționau în Harkov, un oraș mare din estul țării, situat în apropiere de granița cu Rusia, și în Jytomyr, în centrul Ucrainei, la mai puțin de 150 de kilometri de capitala Kiev.

Potrivit AFP, care citează o sursă din cadrul forțelor de ordine, cei doi organizatori sunt foști luptători ai trupelor de comando.

Ancheta este în derulare pentru stabilirea tuturor împrejurărilor săvârșirii infracțiunii și aducerea celor implicați în fața justiției.

Operațiunea a fost desfășurată de birourile SBU din regiunile Jitomir și Harkov, coordonate de Departamentul de contrainformații al SBU, sub supravegherea Parchetului din regiunea Jitomir, se mai precizează în comunicatul serviciului de informații interne al Ucrainei.

James Heappey, ministrul britanic Forțelor Armate din cadrul Ministerului Apărării, a avertizat marți că forțele ruse sunt deja în Ucraina și a transmis că guvernul britanic va denunța planurile Rusiei.

„Un număr semnificativ de indivizi care ar fi asociați cu forțele ruse pentru operațiuni militare avansate sunt deja în țară, înaintea unei posibile invazii”, a declarat James Heapey, potrivit The Independent.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate