vineri, mai 24, 2024
AcasăAgenda ZileiȘeful spionajului din Estonia: Posibil atac limitat al Rusiei împotriva Ucrainei

Șeful spionajului din Estonia: Posibil atac limitat al Rusiei împotriva Ucrainei

Rusia continuă dislocarea de trupe la granița cu Ucraina și va lansa probabil un atac militar ”limitat” împotriva aceste țări, a declarat miercuri șeful serviciului de informații externe din Estonia, potrivit Reuters.

Atacul ar include bombardarea cu rachete şi ocuparea unor porţiuni de teren cheie în Ucraina, susține Mikk Marran, director general al Serviciului de Informaţii Externe al Estoniei.

„În acest moment, evaluarea noastră este că ar evita oraşele cu populaţie mare deoarece ar fi necesare multe trupe pentru a controla acele zone. Dar nu există o înţelegere clară a căii pe care o vor aborda trupele ruse”, a spus el într-o conferinţă de presă organizată pentru a prezenta raportul anual al serviciului.

O altă posibilitate ar putea fi intensificarea luptei în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei susţinute de ruşi. O astfel de escaladare este „foarte probabilă” şi în acest fel „Rusia poate avea o capacitate plauzibilă de negaţie şi poate evita sancţiunile”, a spus Marran.

„Dacă Rusia are succes în Ucraina, aceasta ar încuraja-o să crească presiunea asupra ţărilor baltice în următorii ani”, a spus el.”Ameninţarea cu războiul a devenit principalul instrument politic pentru Putin”.

Serviciile de informaţii ale Estoniei sunt la curent cu aproximativ zece grupuri de luptă ale trupelor ruse care se deplasează spre graniţa cu Ucraina, unde 100 de grupuri de luptă militare ruse, adică aproximativ 170.000 soldaţi, sunt deja dislocaţi, a mai spus Mikk Marran.

Aceste cifre includ soldaţi dislocaţi în regiunile din jurul Ucrainei dar şi trupe trimise în Belarus pentru a participa la un exerciţiu militar în apropierea graniţei cu Ucraina.

Unii dintre soldaţi vor rămâne probabil în Belarus după încheierea exerciţiului de pe 20 februarie, o îngrijorare semnificativă pentru NATO, alianţa militară din care fac parte ţările baltice, a spus Marran.

„Aceasta ar reduce timpul de pregătire pentru un atac împotriva ţărilor baltice”, a mai declarat șeful spionajului eston.

Și serviciile ucrainene de informații susțin că Rusia continuă dislocarea de forțe la granițe, în pofida declarațiilor oficiale.

Astfel, potrivit unui Raport al intelligence-ului ucrainean, citat de CNN, Concentrarea de trupe ruse de la granițele Ucrainei este în creștere, în ciuda mesajelor transmise de Moscova, însă numărul militarilor nu este suficient de mare pentru o invazie

Numărul total de trupe rusești de la graniță a crescut în ultimele zile la peste 148.000, acesta incluzând 126.000 de trupe la sol, se arată în raportul serviciilor ucrainene.

Potrivit noului raport, 87 de grupuri de batalioane tactice ruse  (BTG) se află în alertă constantă în jurul Ucrainei, în creștere de la 53 câte erau de obicei în zonă. Aceste grupuri de luptă sunt formații care adună între 800 și 1.000 de militari ruși.

„Contingentul militar rus din apropierea graniței ucrainene este insuficient pentru a duce la bun sfârșit o agresiune armată la scară largă împotriva Ucrainei”, se arată în raportul citat.

Raportul serviciilor secrete din Ucraina acuză, de asemenea, Moscova, că „ocupă gradual Belarusul”, sugerând că Rusia continuă să-și întărească prezența militară în această țară vecină atât cu Rusia cât și cu Ucraina. Conform raportului, Belarusul este „un teatru de operațiuni desăvârșit” pe care Rusia îl poate utiliza „pentru a-și extinde agresiunea în Europa de Est”, scrie CNN.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate