duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneServiciul de Informații al Apărării din Ucraina: Exploziile din Transnistria sunt o...

Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina: Exploziile din Transnistria sunt o operațiune sub steag fals a FSB (document)

Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina susține într-un comunicat de presă că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, este o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB.

Obiectivul FSB, care dă vina pe Ucraina pentru explozie, este de a instaura panica și ”sentimentele anti-ucrainene” în Transnistria și de a inventa un pretext pentru o intervenție armată în regiunea separatistă din Republica Moldova.

Ministerul ucrainean al Apărării citează în acest sens corespondența din 22 aprilie dintre doi oficiali transnistreni. În scrisoarea prezentată de ucraineni, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei pentru Situații de Urgență din Transnistria îi cere detalii unui guvernator local, Volodimir Bychkov despre pregătirile pentru adăpostirea populației pentru situații de urgență.

Este vorba de pregătirea urgentă (până la ora 16.00 în aceeași zi) a informațiilor privind disponibilitatea și amplasarea „punctului protejat de apărare civilă al orașului”. Indicând: denumirea obiectivului, adrese de cazare și tipul structurii de protectie. În lipsa unui astfel de articol, s-a pus problema creării lui urgente.

Adresa lui Vadym Shmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene, către șeful districtului Kamensky, Vladimir Vladimirovici Bychkov din 22 aprilie 2022.

Adică, cu trei zile înainte de incident, liderii „PMR” (Transnistria – n.red.) se pregăteau deja pentru acesta și s-au ocupat de instalarea unui buncăr sigur și confortabil.

Este evident că acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a insufla panică și sentimentul anti-ucrainean. Autorii ar trebui să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități, fie pentru mobilizarea rezerviștilor, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean”, susține Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina în comunicatul citat.

Pe 25 aprilie, în jurul orei 17,45, o explozie a fost raportată în Tiraspol, în clădirea Comitetului Securității, în urma unui atac cu lansatoare de grenade care se presupune a fi fost de tip  RPG-22 și RPG-27. Guvernul Republicii Moldova a anunțat că nu există victime.

Explozia a avut loc la 3 zile după declarația controversată a generalului Rustam Minnekaiev, privind realizarea unui coridor al armatei ruse din Donbas pană în regiunea transnistreană și în aceeași zi în care vicepremierul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, a corectat acea declarație, susținând la Moscova că Rusia nu vede „riscuri pentru escaladarea situației” în Transnistria.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate