vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiSeverel Hăncescu (FSLI): Greva generală din educaţie continuă

Severel Hăncescu (FSLI): Greva generală din educaţie continuă

Greva generală din Educaţie continuă, propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ fiind respinsă de sindicalişti, au anunţat, miercuri seara, liderii federaţiilor sindicale din Educaţie, potrivit Agerpres.

„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat – n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei”, a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Severel Hăncescu.

El a subliniat că „majorarea de la 1 iulie e altă problemă, grila este altceva”.

„Grila va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus: ”Domnule, vrem integral să se aplice”, deci nu 40% cât a promis Guvernul. Oamenii au spus foarte clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă”, a precizat acesta.

Severel Hăncescu a subliniat că Executivul este hotărât să dea ordonanţa cu măririle propuse, respectiv creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.

Întrebat dacă mai e loc de negociere, liderul FSLI a răspuns: „Decizia aparţine Guvernului. Vedem ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi să dea ordonanţă. Oamenii decid, nu noi. Mai aveţi răbdare, că mai e puţin până marţi. De mâine până marţi sunt zile libere, copiii nu sunt la şcoală”.

La întrebarea ce vor face sindicatele dacă „mâine se adoptă această ordonanţă”, liderul FSLI a spus din nou: „Oamenii decid, încă o dată”.

Anterior, cu câteva ore mai devreme, Severel Hăncescu împreună cu Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” publicaseră deja un comunicat de presă prin care au anunțat că în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.

Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:

  • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic)” – a anunțat Simion Severel Hăncescu pe pagina sa de Facebook.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate