luni, mai 23, 2022
AcasăAgenda ZileiSindicatul Drumarilor cere ministrului Transporturilor să pună în funcţiune Compania pentru Investiţii...

Sindicatul Drumarilor cere ministrului Transporturilor să pună în funcţiune Compania pentru Investiţii în Infrastructura (CNIR)

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” a solicitat ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, operaţionalizarea Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere (CNIR), organizaţie care urmează să se ocupe de construcţia de autostrăzi, potrivit unui comunicat remis luni de organizaţia sindicală din cadrul Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite Agerpres.

CNIR va avea în responsabilitate toate etapele construcţiei de autostrăzi, pornind de la începerea procedurilor de contractare, studii de fezabilitate, proiectare, expropriere şi execuţie lucrări, până la momentul predării autostrăzilor spre administrare către CNAIR.

Statutul acestei companii a fost publicat în Monitorul Oficial, iar funcţionalizarea sa este prevăzută inclusiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă înfiinţarea propriu-zisă a acestei companii se lasă aşteptată, se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Solicitarea Sindicatului Drumarilor „Elie Radu” privind înfiinţarea CNIR a fost inclusă într-o scrisoare transmisă ministrului Transporturilor care include soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii CNAIR.

Potrivit sursei, prima solicitare din scrisoare vizează îmbunătăţirea strategiei în domeniul infrastructurii rutiere, deoarece drumurile din România au fost modernizate cu mijloace tehnice şi financiare modeste.

„Faţă de investiţii de altă natură, infrastructura rutieră trebuie să primească periodic lucrări ce au menirea de a consolida structurile proiectate iniţial, din cauza depăşirii duratei de exploatare luată în calcul cât şi influenţei agenţilor atmosferici. Observând interesul tot mai crescut doar pentru construcţia de autostrăzi în România, Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” solicită înfiinţarea organismului care să se ocupe exclusiv construcţia de autostrăzi, pornind de la demararea procedurilor de contractare studii de fezabilitate, proiectare, expropriere şi execuţie lucrări şi până în momentul în care acestea pot fi predate spre administrare CNAIR. Deşi există baza legală pentru înfiinţarea Companiei Naţionale pentru Investiţii Rutiere, statutul CNIR fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 815 din 25 august 2021, nici până în prezent această companie nu funcţionează”, se arată în scrisoarea transmisă ministrului de organizaţia sindicală.

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” atrage atenţia că în ultimii 10 ani, dezvoltarea infrastructurii rutiere s-a făcut în detrimentul întreţinerii reţelei rutiere existente.

„Astfel, subunităţile care se ocupă cu întreţinerea drumurilor (secţii de drumuri naţionale şi districte) au fost destructurate şi un număr de peste 1.500 de posturi de muncitori au fost desfiinţate. În acelaşi timp s-au înfiinţat noi structuri pentru implementarea proiectelor de autostrăzi. Cu toate acestea, reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR a crescut prin preluarea de noi tronsoane de drumuri (autostrăzi, variante ocolitoare şi sectoare de drumuri judeţene şi locale)”, se precizează în comunicat.

Din totalul salariaţilor CNAIR, doar aproximativ 1.000 se ocupă de autostrăzi (pregătirea proiectelor, achiziţia publică şi derularea contractelor), iar ceilalţi 5.900 de salariaţi de administrare şi întreţinere.

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” include 4.800 de angajaţi ai CNAIR din totalul de circa 6.900 de salariaţi ai companiei

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate