vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieSovhozul lui Mateescu: CSM i-a pedepsit, luni, pe judecătorii care nu răspund...

Sovhozul lui Mateescu: CSM i-a pedepsit, luni, pe judecătorii care nu răspund la comenzile instructorilor politici

Consiliul Superior al Magistraturii lui Mateescu&Savonea i-a sancționat, luni, pe judecătorii Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu, Georgiana Anghel, Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, potrivit G4Media.

Decizia poate fi contestată de magistrați la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tot luni, așa cum am arătat deja, instituția condusă de Bogdan Mateescu l-a exclus din magistratură și pe unul dintre cei mai apreciați judecători din România, Cristi Dănileț, acuzat că-și cosmetizează gardul fără aprobarea instructorului politic din sovhozul CSM.

Pedepsirea judecătorilor de către CSM, instituție care a devenit o cangrenă pe corpul magistraturii, este o încercare de a-i disciplina pe toți aceia care se pronunță pentru independența justiției și împotriva folosirii ei ca instrument de către mafia politico-financiară din România.

Astfel, prin decizia de luni a groparilor Justiției, Secția Penală a Curții de Apel Constanța a fost ”curățată” de cei mai duri judecători, cunoscuți pentru condamnările celor mai importante nume din Constanța, dar și pentru sentințele dure pe care magistrații le-au dat.

În timp ce Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost sancționați cu diminuarea indemnizației cu 25% pentru un an de zile, Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradate de la Curtea de Apel la Tribunalul Constanța.

De asemenea, Ciprian Coadă, unul dintre cei mai vehemenți judecători împotriva mutilării legilor Justiției, care și-a asumat scrisorile magistraților și a participat la protestele aferente, a fost suspendat din activitate timp de patru luni. Coadă este unul dintre judecătorii care au criticat înființarea Secției Speciale de investigare a magistraților.

Iulia Cezara Suciu este primul judecător care l-a condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pe vremea când acesta era la conducerea instituției și avea o influență extrem de puternică în Constanța. Ulterior, Iulia Cezara Suciu l-a judecat pe Constantinescu și în alte spețe. Suciu a fost recuzată și atacată în spațiul public de nenumărate ori de către Constantinescu.

Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu l-au condamnat pe George Karam, patronul localului Beirut, unde trei fete dansatoare au murit arse în 2014.

Georgiana Anghel Tudor și Ciprian Coadă sunt judecătorii care au ”închis” tripleta de la Constanța condamnându-l definitiv pe Sorin Strutinsky la 10 ani și 8 luni de închisoare.

De altfel, potrivit G4Media, printre cei trimiși la închisoare de judecătorul Coadă se numără și Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în iunie 2016; Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2018; Gilberto Șaban, în celebrul caz al Larei Șaban, o tânără ucisă de fratele ei care, pentru fapta sa, a fost condamnat la închisoare pe viață, în anul 2013.

Tot Coadă, pe vremea când era judecător la Curtea de Apel Craiova, a judecat cazul Țundrea după ce anchetatorii au dispus redeschiderea dosarului în urma efectuării analizei ADN care a demonstrat că altcineva era autorul crimei comise în anul 1992.

Stelian Ion: Mesajul pentru magistrați este să stea în banca lor, să nu mai comenteze nici la adresa deciziilor CCR, nici cu privire la unele modificări legislative

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion a arătat, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului, că în acest fel s-ar dori „o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase”.

„Este vorba tocmai de acei judecători care în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în justiţie, a modificărilor legislative toxice, care în parte s-au produs la acea dată şi a încercărilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Fix acei judecători sunt acum sancţionaţi de Secţia pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care, în loc să se ocupe de problemele reale ale justiţiei, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook şi, iată, înaintează sesizări după sesizări către Inspecţia judiciară împotriva magistraţilor care au fost curajoşi în acea perioadă şi au luat poziţie”, a spus Stelian Ion.

El a adăugat că prin deciziile Secţiei pentru judecători a CSM s-ar încerca transmiterea unui semnal către magistraţi „să stea în banca lor, să nu mai comenteze” nici la adresa deciziilor CCR, nici cu privire la unele modificări legislative.

„Excluderea unui judecător pentru nişte postări inofensive pe TikTok sau pe nu ştiu ce site de socializare, de asemenea, sancţionarea drastică a unor judecători – iată, sunt cinci judecători de la Constanţa – judecători bine pregătiţi, profesionişti, care au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume. Ştim foarte bine tripleta Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Strutinsky, de la Constanţa. Acum toţi aceştia sunt luaţi în vizor şi sunt sancţionaţi. Ba cu excluderea, ba cu suspendarea din funcţie. Sunt sancţionaţi cu tăierea din salariu. (…) Trebuie să tăcem cu toţii. Să tacă judecătorii, presa”, a afirmat Stelian Ion.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate