luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiSpionaj economic: Percheziții DIICOT la sediul companiei NIS Petrol, controlată de Gazprom

Spionaj economic: Percheziții DIICOT la sediul companiei NIS Petrol, controlată de Gazprom

Poliţiştii de la Combaterea Crimei Organizate din Timişoara şi jandarmii de la Trupele Speciale de Intervenţie au făcut luni mai multe percheziţii, printre care una la sediul NIS Petrol, companie sârbă, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft. Potrivit unor surse, citate de News.ro, percheziţiile ar avea legătură cu transmiterea ilegală de date informatice şi informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România.

„La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a anunţat DIICOT.

Percheziţiile de luni au loc în birourile companiei NIS Petrol (Nafta Industrija Srbije) din Timişoara, cât şi la mai multe locuinţe aparţinând unor angajaţi ai acestei companii, atât din Timişoara, cât şi din Bucureşti.

Anchetatorii ridică mai multe documente şi computere.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile ar avea legătură cu un dosar al DIICOT în care s-ar cerceta transmiterea ilegală de date informatice, de informaţii privind zăcămintele de ţiţei din România, precum şi accesarea ilegală a unor sisteme informatice.

În urmă cu 6 ani, un caz asemănător a fost instrumentat de autorități fără prea multă vâlvă.

Astferl, în 2014, un geolog sârb ar fi fost împiedicat de poliţiştii de frontieră să scoată din țară date și informații legate de zăcămintele de petrol și gaz ale României. Ar fi avut asupra sa atât documentație pe hârtie, cât și un dispozitiv de stocare a informațiilor în format electronic. Ancheta a fost făcută de procurorii Parchetului Timiș, dar după ani de cercetări, a fost clasată. Cetățeanul sârb nu a fost acuzat și judecat.

Potrivit știrileprotv.ro, NIS Petrol operează în România de mai mulți ani și deţine 19 benzinării Gazprom. Compania sârbească a concesionat de la Agenția Națională a Resurselor Minerale nu mai puțin de șase perimetre de petrol și gaze. Două sunt în județul Bihor, iar celelalte patru, în județul Timiș. Într-un răspuns public oferit emisiunii „România, te iubesc!” oficialii de la NIS Petrol au explicat că exploatează zăcăminte în România, în baza unor concesionări făcute pentru 20 și chiar 25 de ani. Au ales vestul țării pentru că perimetrele de acolo sunt aproape de rafinăria Gazprom din Serbia.

NIS Petrol a inceput, în 2014, prospectarea geofizica 3D pentru petrol si gaze naturale in mai multe zone din judetul Timis, din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. Reprezentantii NIS Petrol anuntau pe atunci prospectarea fara explozibil, folosind vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic, relatează publicația Opinia Timișoarei. Forajul pentru petrol si gaze naturale urma sa fie facut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan in suprafata de peste 2000 mp pentru care compania a obtinut drept de trecere pentru 15 ani. Finalizarea operațiunii a fost însă împiedicată atunci de protestele localnicilor.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate